Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel8 februari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Europese solidariteit met Belgische werknemers: 1,9 miljoen euro om 559 voormalige arbeiders van TNT Liège te helpen een nieuwe job te vinden

De financiële steun uit het Fonds voor Aanpassing aan de Globalisering zal hen helpen een nieuwe baan te vinden dankzij begeleiding en advies op maat, opleiding, en ondersteuning bij het opstarten van een eigen bedrijf.

Busses, commercial vehicles, vans and lorries driving on a motorway

België heeft in november 2022 EFG-steun aangevraagd om de werknemers te helpen die zijn ontslagen bij TNT Express Worldwide (Euro Hub) SRL, de Belgische dochteronderneming van FedEx. De ontslagen vloeien voort uit het besluit van de onderneming om de activiteiten op de luchthaven van Luik af te bouwen en deze te verplaatsen naar de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle.

De ondersteuning van de ontslagen werknemers omvat advies en hulp bij het zoeken naar een baan, op maat gesneden omscholing en opleiding op het gebied van digitale vaardigheden. De deelnemers kunnen ook advies krijgen over het starten van hun eigen bedrijf en over starterspremies van maximaal 15 000 euro. De maatregelen omvatten verder verscheidene toelagen voor de werknemers, bijvoorbeeld financiële stimulansen om deel te nemen aan activiteiten voor het zoeken van een baan en opleidingen, onder meer om de IT-vaardigheden te verbeteren.

De totale geraamde kosten van deze maatregelen bedragen ongeveer 2,3 miljoen euro, waarvan het EFG 85 % (1,9 miljoen euro) op zich zal nemen. Het Waals Gewest in België zal de resterende 15 % (400 000 euro) financieren. De steun aan de in aanmerking komende werknemers is van start gegaan nadat het bedrijf de werknemers heeft ontslagen.

Nicolas Schmit, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten verklaarde: “Solidariteit binnen de EU is van cruciaal belang, met name in tijden van crisis. Via het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering zullen we 559 werknemers die hun baan in de logistieke sector in België hebben verloren, in staat stellen hun loopbaan weer op gang te brengen. Gerichte beroepskeuzeadvies en opleiding zullen hen helpen een nieuwe baan te vinden en door subsidies worden zij in staat gesteld een eigen bedrijf op te richten.”

Het voorstel van de Commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad.

Fonds voor Aanpassing aan de Globalisering

Achtergrond

TNT Group is een onderneming die actief is in de logistiek. Toen FedEx Group in 2016 TNT Group overnam, besloot de onderneming om van de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, die verbonden is met alle Europese luchthavens en met luchthavens in Amerika, Azië en het Midden-Oosten, de primaire hub te maken voor haar activiteiten. De luchthaven van Luik, die slechts met enkele Europese luchthavens verbonden is, werd gereduceerd tot een secundaire hub. Als gevolg daarvan heeft de onderneming het aantal personeelsleden op de luchthaven van Luik in 2022 verminderd.

De ontslagen vielen in het Waals Gewest in België en met name in de provincie Luik. De werkloosheid in Wallonië bedraagt 8,7 %, wat hoger is dan het gemiddelde van 5,9 % op Belgisch nationaal niveau.

De ontslagen bij TNT raken met name voor laaggeschoolde werknemers en mensen van vijftig jaar en ouder, die doorgaans meer moeite hebben om werk te vinden op de regionale arbeidsmarkt. Deze werknemers zullen in het bijzonder profiteren van de EFG-steunmaatregelen die vandaag worden voorgesteld. Daarnaast heeft de huidige geopolitieke en economische context, met de Russische invasie van Oekraïne, gevolgen voor de inflatie en de prijzen. Het Iweps (Institut wallon de l'évaluation, de la prospective et de la statistique) schat dat de gemiddelde jaarlijkse groei van de Belgische nationale werkgelegenheid in 2022 1,3 % lager ligt dan in 2021. Daarom zullen voormalige werknemers van TNT extra gerichte steun nodig hebben om hun kansen op een nieuwe baan te vergroten.

Het fonds ondersteunt in toepassing van de EFG-verordening 2021-2027 ontslagen werknemers en zelfstandigen die hun werk hebben verloren. EFG-steun is gemakkelijker beschikbaar voor mensen die door herstructureringen worden getroffen; onverwachte grote herstructureringen komen om allerlei redenen in aanmerking voor steun, waaronder de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie en de ongerechtvaardigde invasie van Oekraïne door Rusland, en grotere economische trends zoals decarbonisatie en automatisering. De lidstaten kunnen EU-financiering aanvragen wanneer ten minste 200 werknemers binnen een specifieke referentieperiode hun baan verliezen.

Sinds 2007 heeft het EFG in 175 gevallen in totaal 688 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hierbij is aan meer dan 167 000 mensen in twintig lidstaten hulp geboden. Door het EFG gesteunde maatregelen vormen een aanvulling op nationale actieve arbeidsmarktmaatregelen.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België