Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel9 mei 2023Vertegenwoordiging in België

9 mei 2023 : Europadag in het teken van solidariteit met Oekraïne

Weer of geen weer, het publiek tekende present om de verjaardag van de Robert Schuman-Verklaring en de vrede en eenheid in Europa te vieren.

Europe Day logo 2023

Na het hijsen van de Europese vlag onder de Jubelpoort, verzamelde het publiek zich rond de buste van Robert Schuman om te luisteren naar de eerbetoontoespraak van de Vereniging “Avenir de l'Europe” en het Zweeds Koor van Brussel dat het Europese volkslied zong.

Het was in het hart van de Europese wijk, op de Schumanrotonde, dat de vertegenwoordigers van de Europese, Belgische en Oekraïense autoriteiten achtereenvolgens het woord namen om te herinneren aan de noodzaak om onze democratie en vrijheid van meningsuiting te behouden en te verdedigen. Meer dan een jaar na het begin van de Russische invasie in Oekraïne bevestigt een verenigd Europa opnieuw haar volle solidariteit met Oekraïne en haar bevolking. Een solidariteit die tot uiting komt op humanitair, financieel en militair vlak. De vertegenwoordiger van de missie van Oekraïne in Europa onderstreepte hoe belangrijk 9 mei voor hem en zijn volk is. Oekraïne zal dan ook vanaf dit jaar eveneens Europadag vieren op 9 mei. Cartoonist van de Standaard Lectrr besloot de ceremonie met de voorstelling van de tentoonstelling "Justice for Ukraine" door Cartooning for peace in samenwerking met Amnesty International France.

Europe day 2023 celebrations

 

Europe day 2023 celebrations

 

En er waren nog evenementen die Europadag 2023 markeerden in Brussel: het festival van het Europees Jaar van vaardigheden in de Cité des Métiers; een debat in Bozar, waar journalisten en gespecialiseerde sprekers onder meer konden discussiëren over de staat van de Europese Unie; en een gratis concert in de Ancienne Belgique, in samenwerking met Atlas, een concertzaal gevestigd in Kiev. Ook Manneken-Pis had zijn Europese kostuum aangetrokken en de Grote Markt was verlicht in de kleuren van Europa.

Europadag had dit jaar een bijzondere smaak. Zoals voorzitter von der Leyen vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev zei: "Oekraïne vecht voor de idealen van het Europa dat we vandaag vieren, om duurzame eenheid en vrede te creëren, om de waarden van vrijheid, diversiteit en menselijkheid te vertegenwoordigen waarop Europa is gevonden. We mogen nooit vergeten dat vrede in Europa een groot deel van de vorige eeuw onmogelijk, onwaarschijnlijk en veel te ver weg leek. Maar het werd bereikt, ondanks het lijden tijdens, en de verdeeldheid na, de oorlog. Op dit moment en op deze plaats, in dit land dat het slachtoffer is geworden van een zinloze aanval, zouden sommigen kunnen denken dat een vrij en vreedzaam Oekraïne binnen de Europese Unie onmogelijk, onwaarschijnlijk of te ver weg is. Maar Europa staat ook symbool voor het vermogen om het onmogelijke mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor Oekraïne.”

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 mei 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België