Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel20 januari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Vice-voorzitter Frans Timmermans neemt kennis van de vooruitgang op het gebied van elektrische mobiliteit tijdens het Autosalon

Tijdens een bezoek aan het Autosalon kon Frans Timmermans de vooruitgang op het gebied van zachte en duurzame mobiliteit bekijken. Hij herinnerde ook de belangrijke rol die de transportsector speelt in de strijd tegen klimaatopwarming.

Timmermans at Brussels Motor Show 2023

Op donderdag 19 januari bezocht uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor de werkzaamheden rond de Europese Green Deal, Frans Timmermans, het Autosalon in Brussels Expo. Hij zal er onder meer spreken met Mr Jean-Paul Renaux, voorzitter van het Autosalon, en Mr Philippe Dehennin, voorzitter van de Belgische en Luxemburgse Automobiel – en Tweewielerfederatie Febiac.

Elektrische mobiliteit is van groot belang op de weg naar een klimaatneutraal Europa. Het bezoek van uitvoerend vicevoorzitter Timmermans was dan ook een gelegenheid om kennis te nemen van de nieuwste elektrische wagens en fietsen op de markt, en met vertegenwoordigers te spreken over de stappen die nodig zijn om deze transitie te doen slagen voor industrie en consument.

“Onze behoefte aan vervoer zal alleen maar toenemen. Als we daaraan willen voldoen én de uitstoot van broeikasgassen drastisch willen verminderen, zullen we sneller moeten overschakelen op elektrisch rijden met de auto en op de fiets. Elektrische auto’s moeten betaalbaar worden, er moeten veel meer laadpalen gebouwd en veel meer mensen moeten de kans krijgen gebruik te maken van de (elektrische) fiets. Het Autosalon kan aan deze ontwikkelingen een bijdrage leveren, in het belang van onze burgers, maar ook van de toekomst van onze auto-industrie.”, aldus Timmermans.

Use of a charging point for electric cars

Via het Europees herstelplan benadrukt de Europese Unie de noodzaak van duurzamere mobiliteit. Elektrische auto's zijn daar een belangrijk onderdeel van. Voor België is één van de grootste uitdagingen het snel uitrollen van laadinfrastructuur. In het Belgische herstel- en veerkrachtplan hebben de drie gewesten dan ook hervormingen en investeringen voorgesteld om de uitrol van dergelijke infrastructuur te versnellen. Enkele voorbeelden: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft gepland om tegen 2035 11.000 publiek toegankelijke oplaadpunten te voorzien. De Waalse regering werkt aan een uitgebreid regelgevings- en steunkader om tegen 2025 6.000 publiek toegankelijke oplaadpunten te installeren, en Vlaanderen wil tegen 2025 30.000 extra openbare oplaadpunten installeren.

Voor de uitvoering van deze initiatieven kan België rekenen op de middelen van de Europese Herstel- en Veerkrachtfaciliteit, namelijk 4,5 miljard euro, waarvan 1,3 miljard euro bestemd is voor investeringen in duurzamere mobiliteit.

Achtergrond

De transportsector is verantwoordelijk voor zo’n 25% van het totale aantal broeikasgasemissies van de EU, en deze emissies zijn de laatste jaren toegenomen. Vervoersgerelateerde broeikasgasemissies zouden tegen 2050 met zeker 90% moeten verminderen, om de doelstelling om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te zijn, te behalen. Mede daarom zijn de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement in oktober 2022 overeengekomen dat vanaf 2035 nog enkel uitstootvrije auto’s op de Europese markt mogen komen.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
20 januari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België