Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel23 juni 2022Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Geef vorm aan Europa in de lokale politiek! – Oproep tot kandidaatstelling gelanceerd!

Op 22 juni gaf de Europese Commissie het startschot voor het project "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek". Dat geeft lokale gezagvoerders en raadsleden meer en betere instrumenten om met mensen in eigen streek over de EU te communiceren.

BELC_EN

Met dit project zet de Commissie een netwerk in de hele EU op, dat lokale gezagvoerders en raadsleden toegang biedt tot actueel materiaal over EU-beleid en -regels die van invloed kunnen zijn in hun streek annex kiesdistrict. Daarnaast kunnen zij ook doelgerichte webinars over belangrijke onderwerpen bijwonen, of een bezoek reserveren aan de Europese instellingen in Brussel. Lokale gezagvoerders en raadsleden kunnen zich vanaf 22 juni dus kandidaat stellen om lid te worden van dit netwerk.

Het initiatief is een rechtstreekse reactie op een van de voorstellen van de Conferentie over de toekomst van Europa, waarin werd gepleit voor "een systeem van lokale EU-raadsleden, als een manier om de afstand tussen de EU-instellingen en de Europese burgers te verkleinen". Het wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Comité van de Regio's en zijn Europees netwerk van regionale en lokale afgevaardigden, en neemt als vertrekpunt dat communicatie over de EU een gedeelde verantwoordelijkheid van de EU-instellingen en alle bestuursniveaus in de lidstaten is.

Bent u lokaal verkozene? Doe dan nu mee! Ga in op onze oproep tot het indienen van aanvragen.

Meer informatie

Geef vorm aan Europa in de lokale politiek!

Veelgestelde vragen over het initiatief

Conferentie over de toekomst van Europa (#CoFoE)

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België