Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel31 juli 2020

Coronavirus: Commissie rondt besprekingen af in de zoektocht naar een toekomstig coronavirus-vaccin voor Europeanen

Coronavirus - Vaccination, Luxembourg
De Europese Commissie wil er ook voor zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, dat krijgt, overal ter wereld en niet alleen in de EU. Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is.

De Europese Commissie heeft verkennende gesprekken met een farmaceutisch bedrijf afgerond betreffende het aankopen van een potentieel vaccin tegen COVID-19. Het voorgenomen contract met Sanofi-GSK zou alle EU-lidstaten de mogelijkheid bieden het vaccin aan te kopen. Het is de bedoeling dat, zodra is gebleken dat een vaccin veilig en doeltreffend tegen COVID-19 is, de Commissie zou beschikken over een contractueel kader voor de aankoop van 300 miljoen doses namens alle EU-lidstaten. De Commissie blijft intensief overleg voeren met andere vaccinproducenten.

De vandaag afgesloten verkennende gesprekken moeten leiden tot een aankoopovereenkomst, die moet worden gefinancierd met het instrument voor noodhulp, dat de middelen biedt voor het creëren van een portefeuille van potentiële vaccins van verschillende producenten en met verschillende profielen.

De Europese Commissie wil er ook voor zorgen dat iedereen die een vaccin nodig heeft, dat krijgt, overal ter wereld en niet alleen in de EU. Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is.

Daarom heeft de Commissie sinds 4 mei 2020 bijna 16 miljard EUR verzameld in het kader van de wereldwijde coronarespons, de wereldwijde actie voor universele toegang tot tests, behandelingen en vaccins tegen het coronavirus en voor het wereldwijde herstel. 

Ook staat de Commissie klaar om met internationale partners na te gaan of een invloedrijk aantal landen ermee zou instemmen om middelen te bundelen voor de gezamenlijke reservering van toekomstige vaccins voor zichzelf en voor landen met lage en gemiddelde inkomens. De landen met een hoog inkomen kunnen fungeren als een inclusieve internationale kopersgroep, zodat de ontwikkeling van veilige en doeltreffende vaccins wordt versneld en de toegang tot deze vaccins wordt gemaximaliseerd voor iedereen over de hele wereld die er nood aan heeft.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 juli 2020