Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel10 oktober 2023Vertegenwoordiging in België

Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid: samen op weg naar een EU in goede gezondheid

Dinsdag 10 oktober 2023 stond wereldwijd in het teken van de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid. Om het thema extra in de verf te zetten, organiseerde Europees Commissaris Stella Kyriakides een conferentie.

Commissioner Stella Kyriakides and Queen Mathilde

 

Op 10 oktober organiseerde de Europese Commissie een conferentie ter ere van de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid. Deze conferentie werd in goede banen geleid door Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides. Commissaris Kyriakides legde in haar toespraak de nadruk op het belang van een goede mentale gezondheid voor het welzijn van burgers en de rol die de EU daarin speelt. Zo moeten we volgens de Commissaris “het welzijn van onze burgers een centrale plaats toekennen door het accent te leggen op de preventie van – en toegang tot kwalitatieve zorg en behandelingen. Wij, de overheden, autoriteiten van publieke gezondheid, EU-instellingen, betrokken partijen en burgers, moeten onze krachten bundelen en een gemeenschappelijke inspanning doen met als doel prioriteit toe te kennen aan een goede mentale gezondheid en hulp te bieden aan zij die er nood aan hebben. Dat is de essentie van een EU in goede gezondheid.”

Als kers op de taart werd de conferentie mee vormgegeven door toespraken van enkele vooraanstaande figuren op het vlak van geestelijke gezondheid. Zo waren onder meer Hare Majesteit Koningin Mathilde en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke van de partij. Ook Olena Zelenska (First Lady van Oekraïne), Marc Angel (Vicepresident van het Europees Parlement) en Dr. Hans Henri P. Kluge (regionaal directeur van het WHO voor Europa) droegen hun steentje bij aan het overbrengen van de Europese boodschap en de vele getuigenissen.

Eurobarometer-bevraging over mentale gezondheid: alarmerende resultaten

Vanuit haar bekommernis om het thema, voerde de Commissie een Eurobarometer-bevraging uit bij maar liefst 26 501 inwoners uit de 27 Europese lidstaten. De resultaten uit deze bevraging zijn minst gezegd alarmerend: zo blijkt dat bijna de helft van de Europeanen al eens te kampen kreeg met mentale-gezondheidsproblemen, zoals depressieve gevoelens of angst. Voor de Belgen ligt dat aantal op 37% voor het afgelopen jaar. De Eurobarometer heeft bovendien bevestigd dat actuele ingrijpende gebeurtenissen, zoals de coronacrisis, of de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een duidelijke impact hebben nagelaten op de mentale-gezondheidstoestand in Europa. Zo gaf respectievelijk 46% van de Belgen aan dat crisissituaties in bepaalde mate mentale onrust met zich meebrengen.

Mentale gezondheid als Europese prioriteit

De Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid staat jaarlijks wereldwijd in het teken van bewustwording, het doorbreken van taboes en de nadruk op het belang van een goede mentale gezondheid.  Net zoals fysieke gezondheid, staat mentale gezondheid immers hoog aangeschreven op de prioriteitenlijst van de Europese Commissie, want uiteindelijk zijn beide onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Europese Commissie koestert dit thema immers al 25 jaar lang. Daarenboven heeft ze in 2023 haar goedkeuring gegeven aan een mededeling voor een alomvattende aanpak van mentale gezondheid, gebaseerd op 20 vlaggenschipinitiatieven. De mededeling steunt op drie pijlers: ten eerste, adequate en efficiënte preventie; ten tweede, toegang tot mentale-gezondheidszorg en kwalitatieve en betaalbare behandelingen; ten derde, herintegratie in de samenleving na de genezing. De instelling heeft eveneens een budget van 1,23 miljard euro aan financieringsmogelijkheden vrijgemaakt en stelt voornamelijk preventie centraal in haar aanpak. Op deze manier helpt de Commissie de lidstaten om de uitdagingen op vlak van mentale gezondheid aan te pakken en te bouwen aan een EU in goede (fysieke én mentale) gezondheid.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
10 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België