Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel8 januari 2021Leestijd: 1 min

Europese Commissie keurt het Moderna-vaccin tegen COVID-19 goed en stelt ook voor om tot 300 miljoen extra doses van het BioNTech-Pfizer-vaccin te kopen

Coronavirus - Vaccination, Montenegro 
Met deze vaccinportefeuille zou de EU niet alleen in de behoeften van haar hele bevolking kunnen voorzien, maar ook vaccins kunnen leveren aan haar buurlanden.

Op 6 januari heeft de Europese Commissie een voorwaardelijke vergunning verleend voor het in de handel brengen van het door Moderna ontwikkelde COVID-19-vaccin, het tweede vaccin tegen COVID-19 dat in de EU is toegelaten. Deze vergunning volgt op een positieve wetenschappelijke aanbeveling op basis van een grondige beoordeling van de veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit van het vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en wordt bekrachtigd door de lidstaten.

Moderna, waarmee de Commissie op 25 november een contract heeft gesloten, zal tussen het eerste en het derde kwartaal van 2021 in totaal 160 miljoen doses leveren. Dat zal een aanvulling vormen op de 300 miljoen doses van het eerste vaccin, dat van BioNTech/Pfizer, dat op 21 december 2020 in de EU is toegelaten.

De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten op 8 januari voorgesteld om nog eens 200 miljoen doses van het door BioNTech en Pfizer geproduceerde COVID-19-vaccin te kopen, met een optie op 100 miljoen bijkomende doses.

Hierdoor zou de EU tot 600 miljoen doses van dit vaccin kunnen kopen, dat al in de hele EU wordt gebruikt.

De extra doses zullen vanaf het tweede kwartaal van 2021 worden geleverd.

De EU heeft een brede portefeuille van vaccins verworven, die gebaseerd zijn op verschillende technologieën. Ze heeft tot 2,3 miljard doses van de meest veelbelovende kandidaat-vaccins voor Europa en haar buurlanden veiliggesteld.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 januari 2021