Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
  • Nieuwsartikel
  • 1 augustus 2024
  • Vertegenwoordiging in België
  • Leestijd: 1 min

Europese Commissie verleent op maat gemaakt advies en technische ondersteuning aan België voor de uitvoering van het Migratie – en Asielpact

Het Migratie – en Asielpact trad in juni in werking, en moet nu uitgevoerd worden. De Commissie biedt dan ook vanaf vandaag ondersteuning en deskundig advies aan negen EU-landen, waaronder België, via het Technisch Ondersteuningsinstrument (TSI).

Press conference by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Ylva Johansson, European Commissioner, on the political agreement reached on the Pact on Migration and Asylum

Op 12 juni 2024 trad het Migratie – en Asielpact in werking en werd het Gemeenschappelijk Uitvoeringsplan (CIP) goedgekeurd. EU-landen zitten nu in de fase van de uitvoering, en de Euroepse Commissie wil hen hierin ondersteunen. De Commissie lanceerde in juni 2024 dan ook een speciale oproep onder het Technisch Ondersteuningsinstrument om lidstaten te helpen hun nationale uitvoeringsplannen voor te bereiden, die begin december 2024 moeten worden ingediend. Naast België gingen Tsjechië, Duitsland, Estland, Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Roemenië in op het aanbod. Deze 9 landen ontvangen nu vier maanden lang gericht deskundig advies, tot eind november 2024. 

De Europese Commissie zal meerbepaald helpen om situationele analyses uit te voeren en acties te identificeren die nodig zijn om het Pact uit te voeren, in overeenstemming met het Gemeenschappelijk Uitvoeringsplan. Juristen met expertise in nationale wetgeving, evenals internationale deskundigen met kennis van relevante praktijken in andere landen, zullen nationale autoriteiten in de 9 lidstaten helpen om te kijken waar de nationale wetgeving moet worden bijgewerkt en de administratieve en gerechtelijke procedures moeten worden herzien. Ze zullen hen helpen om te kijken wat de noden zijn op het gebied van personeel (personeel en opleiding), infrastructuur, IT, evenals de kosten die dit met zich meebrengt, en de aanbesteding die moet worden gestart, zodat lidstaten tijdig robuuste nationale uitvoeringsplannen kunnen uitwerken.

Over het Technisch Ondersteuningsinstrument (‘Technical Support Instrument’, TSI)

Het TSI is een vraaggestuurd EU-instrument dat op maat gemaakte expertise biedt aan de bevoegde administraties van de EU-landen. Via jaarlijkse - en soms specifieke, zoals deze - oproepen die inspelen op opkomende behoeften die de Europese Commissie lanceert, kunnen de administraties om ondersteuning vragen. Het instrument biedt toegang tot hoogwaardige, op maat gemaakte expertise en kennis, in de vorm van strategisch en technisch advies, studies die hervormingsbehoeften beoordelen, trainingen en expertenmissies naar het betreffende land.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 augustus 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België