Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel19 januari 2021Leestijd: 3 min

De Europese Commissie roept de lidstaten op de vaccinatie in de hele EU te versnellen

Vaccination
Twee dagen voor de bijeenkomst van de Europese leiders over een gecoördineerde respons op de COVID-19-crisis heeft de Commissie een aantal maatregelen genomen die nodig zijn om de strijd tegen de pandemie op te voeren.

In een vandaag bekrachtigde mededeling  roept de Commissie de lidstaten op de vaccinatie in de hele EU te versnellen: tegen maart 2021 moet minstens 80 % van de mensen ouder dan 80 jaar en 80 % van de zorgverleners en maatschappelijke dienstverleners in iedere lidstaat zijn gevaccineerd, en tegen de zomer van 2021 moeten de lidstaten ten minste 70 % van hun hele volwassen bevolking hebben gevaccineerd.

De Commissie roept de lidstaten ook op om regels met betrekking tot social distancing te handhaven, sociale contacten te beperken, desinformatie tegen te gaan, reisbeperkingen te coördineren, meer te testen, meer aan contactonderzoek te doen en meer sequentiële analyses uit te voeren, teneinde het risico dat nieuwe varianten van het virus vormen, aan te pakken. De afgelopen weken is het aantal gevallen door de band toegenomen. Daarom moet er de komende maanden meer worden gedaan om gezondheidszorgstelsels te ondersteunen en “COVID-moeheid” aan te pakken: van snellere vaccinatie in het algemeen, tot het bijstaan van onze partners in de Westelijke Balkan, het zuidelijk en oostelijk nabuurschap en in Afrika.

In de vandaag bekendgemaakte mededeling worden de belangrijkste maatregelen beschreven die de lidstaten, de Commissie, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moeten nemen om de risico's te verkleinen en het virus onder controle te houden:

Sneller vaccineren in de hele EU

 • Tegen maart 2021 moet minstens 80 % van de mensen ouder dan 80 jaar en 80 % van de zorgverleners en maatschappelijke dienstverleners in iedere lidstaat zijn gevaccineerd.
 • Tegen de zomer van 2021 moeten de lidstaten 70 % van hun hele volwassen bevolking hebben gevaccineerd.
 • De Commissie, de lidstaten en het EMA zullen samenwerken met bedrijven om de capaciteit voor de productie van vaccins in de EU te maximaliseren.
 • De Commissie werkt samen met de lidstaten aan vaccinatiebewijzen, die volledig voldoen aan de wetgeving ter bescherming van persoonsgegevens in de EU, om zo de continuïteit van de zorg te ondersteunen. Voor eind januari 2021 moet overeenstemming worden bereikt over een gezamenlijke benadering die ervoor zal zorgen dat vaccinatiebewijzen van lidstaten snel bruikbaar zijn in gezondheidszorgstelsels in de hele EU en daarbuiten.

Testen en sequentiële analyses van genomen

 • De lidstaten moeten hun teststrategieën bijwerken om rekening te houden met nieuwe varianten en het gebruik van snelle antigeentests uitbreiden.
 • De lidstaten moeten dringend meer sequentiële analyses van genomen uitvoeren. Dit moet voor minstens 5 % en bij voorkeur 10 % van de positieve testresultaten gebeuren. Momenteel testen veel lidstaten minder dan 1 % van de monsters. Dit is niet genoeg om de verspreiding van de varianten vast te stellen of nieuwe varianten te identificeren.

Beschermen van de eengemaakte markt en het vrije verkeer, maar de beschermende maatregelen uitbreiden

 • Er moeten maatregelen worden genomen om het risico op besmetting als gevolg van het gebruik van bepaalde vervoerswijzen te verlagen, zoals hygiëne- en social distancing-maatregelen in voertuigen en op stations.
 • Alle niet-essentiële reizen moeten sterk worden ontmoedigd totdat de epidemiologische situatie aanzienlijk is verbeterd.
 • Voor reizigers uit gebieden waar zorgwekkende varianten vaker voorkomen moeten proportionele reisbeperkingen, waaronder het testen van reizigers, worden gehandhaafd.

Voor Europees leiderschap en internationale solidariteit zorgen

 • Om voor snelle toegang tot vaccins te zorgen, moet de Commissie een “Team Europa”-mechanisme opzetten om structuur aan te brengen in de levering van vaccins die de lidstaten delen met partnerlanden. Dit moet ervoor zorgen dat de toegang tot een deel van de via de EU-vaccinstrategie verkregen 2,3 miljard doses kan worden gedeeld met partnerlanden, met name met de landen van de Westelijke Balkan, ons oostelijk en zuidelijk nabuurschap en Afrika.
 • De Europese Commissie en de lidstaten moeten Covax blijven ondersteunen, ook door middel van snelle toegang tot vaccins. Met Team Europa is al 853 miljoen euro voor Covax opgehaald. De EU is hiermee een van de grootste donors van Covax.

uvdl_nl_2.jpg
© EU

 

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 januari 2021