Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel12 januari 2022Vertegenwoordiging in België

258 miljoen euro aan Europese steun voor betere digitale connectiviteit

De Europese Commissie lanceerde vandaag de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen onder het digitale luik van de Connecting Europe Facility. Ze trekt 258 miljoen euro uit voor projecten die de digitale connectiviteit van de EU verbeteren.

Computer

Het doel van deze oproepen is om projecten te ondersteunen die de digitale connectiviteitsinfrastructuur, met name Gigabit- en 5G-netwerken, in de hele Unie te verbeteren en zo bijdragen tot de digitale transformatie van Europa.

De Commissie zal met name acties co-financieren die Europa's belangrijkste vervoersroutes en aanbieders van essentiële diensten in lokale gemeenschappen willen uitrusten met 5G-connectiviteit. Daarnaast wil de Commissie  ook investeren in projecten die backbone-netwerken op basis van geavanceerde technologieën uitrollen of upgraden. Dit kan gaan om de ondersteuning van infrastructuur die bestaande clouddiensten verbindt en de financiering van backbone-infrastructuur voor digitale mondiale gateways, zoals onderzeese kabels, maar ook investeringen in de opstart van operationele digitale platformen voor vervoers- en energie-infrastructuur in de hele EU.

Projectvoorstellen kunnen worden ingediend vanaf 12 januari 2022 tot en met 22 maart 2022, 17 uur lokale tijd (Brussel). 

De lancering van de oproepen volgt op de goedkeuring van het eerste werkprogramma voor de “CEF Digital in december 2021, waarbij meer dan 1 miljard euro aan financiering werd gereserveerd voor de periode 2021-2023. CEF Digital-oproepen staan voornamelijk open voor operatoren, inclusief joint ventures, die gevestigd zijn in lidstaten en overzeese landen of gebieden. Geïnteresseerden kunnen meer te weten komen over de aanvraag-, evaluatie- en toekenningsprocedures op de online-infodag die op 19 januari 2022 zal plaatsvinden.

De tweede generatie van de digitale component van de Connecting Europe Facility (CEF-2-programma) (2021-2027) bouwt voort op de vorige, die in de periode 2014-2020 steun heeft verleend aan grensoverschrijdende digitale infrastructuren en diensten, alsook aan gratis internettoegang voor lokale gemeenschappen, met name via het WiFi4EU-initiatief.

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België