Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel5 april 2022Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

De Europese Commissie wordt koolstofneutraal tegen 2030: impact op Brussel

De Europese Commissie neemt een centrale plaats in in Brussel en in de Europese wijk. Huidige en toekomstige bouw- en mobiliteitsplannen zullen concrete gevolgen hebben voor de hoofdstad. Analyse.

Aerial views of Brussels

De Europese Commissie heeft zich er als politieke instelling toe verbonden om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. De Commissie is ook een werkgever met verantwoordelijkheden ten opzichte van haar personeel én gaststad. Ook voor haar is er dus een rol weggelegd bij de uitvoering van de Green Deal. Het doel van de Commissie is om klimaatneutraal te worden tegen 2030, door haar CO2-uitstoot met 60% te verminderen ten opzichte van 2005 en de resterende uitstoot te compenseren door koolstofverwijdering. Aangezien de Commissie verschillende gebouwen in Brussel bezit en huurt, en Brussel het toneel is van vele Europese evenementen, heeft haar vergroeningsstrategie een impact op de hoofdstad.

Energiezuinige gebouwen

In 2019 waren gebouwen verantwoordelijk voor 43% van de CO2-uitstoot van de Europese Commissie. Doelstelling voor 2030: deze uitstoot verminderen met 30%. De site van Brussel, die verantwoordelijk is voor ongeveer een derde van de CO2-uitstoot van de Commissiegebouwen, zal moeten streven naar ​​aanzienlijk minder kantoorruimte, gerenoveerde gebouwen en meer energie-efficiëntie. Dit alles met aandacht voor de 3 dimensies van het nieuwe Europese Bauhaus - duurzaamheid, esthetiek en inclusiviteit. De renovatie van het bezoekerscentrum van de Europese Commissie, Experience Europe, is daar een mooi voorbeeld van. De Commissie is ook actief betrokken bij een partnerschap met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor het ontwerp van de nieuwe Europese wijk en de nieuwe mobiliteitsplannen.

Groenere mobiliteit

Wat missies en zakenreizen betreft, zal de Commissie prioriteit geven aan: hybride vergaderingen of vergaderingen via videoconferentie en treinreizen waar mogelijk. Verplaatsingen met het vliegtuig moeten verantwoord zijn in functie van afstand, aansluitmogelijkheden of dienstregelingen en een zo laag mogelijke impact op het milieu hebben. De Commissie engageert zich ook om tegen 2027 het hele bedrijfswagenpark te vervangen door elektrische voertuigen.

Voor het woon-werkverkeer van personeelsleden zal de Commissie het personeel blijven aanmoedigen om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te gaan. Ook zal het oplaadpunten voor elektrische voertuigen in de gebouwen plaatsen.

Het is belangrijk op te merken dat in Brussel, een site die goed is voor bijna 85% van de uitstoot van woon-werkverkeer van Commissiewerknemers, al verschillende maatregelen werden genomen om deze verplaatsingen ecologischer te maken: de gedeeltelijke terugbetaling van abonnementen voor het openbaar vervoer of de ter beschikking stelling van bedrijfsfietsen, bijvoorbeeld.

De Commissie is ook in contact met de lokale autoriteiten van de verschillende sites om de mobiliteitsopties te vergroten en de mobiliteitsveiligheid te verbeteren, onder meer door het belang van veiligere fietspaden te benadrukken. De toekomstige herinrichting van de Schumanrotonde is een mooie illustratie van de nauwe samenwerking met de Brusselse overheid ten gunste van zachte en groenere mobiliteit.

Minder digitale vervuiling

De Commissie is van plan digitale "vervuiling" te verminderen door over te schakelen op apparaten met een betere energie-efficiëntie. Ze zet ook in op het aanmoedigen van meer ecologisch digitaal gedrag.

Om deze ambities tot een succes te maken, rekent de Commissie ook op het bewustzijn, het verantwoordelijkheidsgevoel en de individuele en collectieve inzet van haar werknemers.

Naast de publicatie van deze mededeling rond vergroening heeft de Commissie ook een nieuwe personeelsstrategie goedgekeurd die zich richt op drie strategische prioriteiten:

  1. verbetering van de werkomgeving zodat deze inclusief, duurzaam en flexibel is, en verenigbaar met zowel het gezinsleven als de professionele ontwikkeling;
  2. de implementatie van moderne, snellere en flexibelere selectie- en wervingsprocedures voor externe en interne kandidaten;
  3. betere loopbaanvooruitzichten van het personeel door de interne en externe mobiliteit op alle niveaus en op alle plaatsen van tewerkstelling te bevorderen.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
5 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België