Skip to main content
Vertegenwoordiging in België logo
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel17 juni 2021

Het Europees digitaal coronacertificaat

EU Digital COVID Certificate
De lidstaten zijn het eens geworden over een gemeenschappelijk model van de elektronische en de papieren versie om de erkenning in alle lidstaten van de EU te vergemakkelijken.

Het Europees digitaal coronacertificaat (EUDCC) is het digitale bewijs dat iemand:

  • tegen COVID-19 is ingeënt, of
  • negatief op corona is getest, of
  • van COVID-19 is hersteld.

De nationale overheden regelen de afgifte van het certificaat. Het kan gratis worden verkregen bij de (gezondheids)autoriteiten, of via een e-gezondheidsportaal.

De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet, en kan overigens ook worden uitgeprint. U kunt daarnaast om een papieren versie vragen. Beide versies bevatten een QR-code met essentiële informatie en een digitale handtekening die de echtheid van het certificaat garandeert.

De lidstaten zijn het eens geworden over een gemeenschappelijk model van de elektronische en de papieren versie om de erkenning in alle lidstaten van de EU te vergemakkelijken.

Hoe vraagt u dit certificaat aan in België?

  • Papieren versie: het certificaat kan u downloaden via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel, en daarna afdrukken. Het is ook mogelijk om een van de regionale callcenters te bellen, enkel en alleen wanneer u uw vaccinatiecertificaat per post wenst te ontvangen (zie de site van de Vlaamse overheid voor meer informatie hieromtrent).
  • Elektronische versie: u kunt het certificaat rechtstreeks op uw smartphone ontvangen via de CovidSafeBE-applicatie die beschikbaar is voor iOS (smartphones van Apple) en Android (smartphones met Android besturingssysteem). Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).

Dit certificaat is gratis, veilig en beveiligd, geldig in alle EU-landen.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
17 juni 2021