Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel4 april 2022Vertegenwoordiging in België

Europees Innovatiefonds steunt Belgisch project Kairos@C dat CO2-uitstoot van de industrie in de haven van Antwerpen drastisch zal doen dalen

Op 1 april 2022 ondertekenden de Europese Commissie en partners van het Kairos@C-project, BASF en AirLiquide, een subsidieovereenkomst voor steun uit het Europees Innovatiefonds.

The ECT- Europe Container Terminals in Rotterdam

Op 16 november 2021 reikte de Europese Commissie zo’n 1 miljard aan subsidies van het Europese Innovatiefonds uit aan 7 grootschalige Europese projecten die de economie helpen koolstofvrij te maken.

Onder de geselecteerde projecten bevindt zich ook een Belgisch project, Kairos@C, waarbij de CO2 die vrijkomt bij industriële processen in de haven van Antwerpen zal worden afgevangen, getransporteerd via pijpleidingen en opgeslagen in de Noordzee. Hierdoor zal er in de eerste 10 jaar zo’n 14 miljoen ton aan CO2-uitstoot vermeden kunnen worden. Het project is een samenwerking tussen bedrijven BASF en Air Liquide en wordt uitgevoerd in de haven van Antwerpen.

Op vrijdag 1 april werd de individuele subsidieovereenkomst getekend, in het bijzijn van Vice Eerste Minister en federaal Minister voor Justitie en de Noordzee,Vincent Van Quickenborne, alsook vertegenwoordigers van de Europese Commissie, BASF, Air Liquide en de haven van Antwerpen.

Het Europees Innovatiefonds wordt gefinancierd met inkomsten uit de veiling van emissierechten uit het ETS van de EU en heeft tot doel bedrijven en overheden de juiste financiële stimulansen te geven om nu te investeren in de volgende generatie koolstofarme technologieën en EU-bedrijven een pioniersvoordeel te geven om technologische wereldleiders te worden. Het innovatiefonds wordt uitgevoerd door het Europees Uitvoerend Agentschap klimaat, infrastructuur en milieu (CINEA)

Stefaan De Rynck (EC Representation in BE), François Jackow, Directeur Général Adjoint, Membre du Comité exécutif Air Liquide, Clara de la Torre Directrice général adjointe (DG CLIMA), de Vincent Van Quickenborne, Vice-premier ministre du gouvernement fédéral belge , Dirk Beckers (Directeur CINEA), représentant de BASF
Stefaan De Rynck (EC-Vertegenwoordiging in BE), François Jackow (Air Liquid), Clara de la Torre (DG CLIMA), Vincent van Quickenborne (Belgische Federale Overheid), Dirk Beckers (CINEA), BASF-vertegenwoordiger
Ondertekend Verdrag: Air Liquide vertegenwoordiger, Cinea-vertegenwoordigers, CLIMA en BASF-vertegenwoordiger
Ondertekend Verdrag: Air Liquide vertegenwoordiger, Cinea-vertegenwoordigers, CLIMA en BASF-vertegenwoordiger
Team Kairos : Vertegenwoordigers van de Europese Commissie en projectteam Kairos@C
Team Kairos : Vertegenwoordigers van de Europese Commissie en projectteam Kairos@C

 

Meer informatie

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
4 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België