Het ‘herfstpakket’ is gebaseerd op de economische herfstprognoses, waaruit blijkt dat de Europese economie – waaronder ook de Belgische – veerkrachtig is gebleven ten aanzien van diverse schokken in een uitdagende mondiale context. Op vlak van economische groei heeft de EU in 2023 echter ingeboet, omwille van hoge inflatie en strengere financieringsvoorwaarden.
Voor België zou de groei naar 2024 toe stabiel blijven op 1,4% en op 1,5% in 2025. Gezien de evolutie van de energieprijzen en het effect van overheidsmaatregelen zal de inflatie naar verwachting oplopen tot 4,2% in 2024, alvorens af te nemen tot 1,9% in 2025. .
Het Belgisch ontwerpbegrotingsplan
Naast onder meer een analyse van de economische groei, bestaat het herfstpakket ook uit adviezen op de ontwerpbegrotingsplannen van de lidstaten, geformuleerd door de Commissie. Hierbij wordt er specifiek nagegaan in welke mate de begrotingsplannen voldoen aan de aanbeveling van de Raad. Wat België betreft, stelde de Commissie vast dat het ontwerpbegrotingsplan niet in overeenstemming blijkt met de aanbeveling van de Raad van 14 juli 2023.
De Commissie verwacht immers dat het begrotingstekort van België in 2024 4,9% van het BBP zal bedragen, wat de Europese referentiewaarde van 3% overschrijdt. Ook de overheidsschuld zou met 106,4% van het BBP in 2024 boven de Europese referentiewaarde van 60% komen te liggen. Daarom verzoekt de Commissie de Belgische regering om de nodige maatregelen te treffen en er zo voor te zorgen dat het begrotingsbeleid in 2024 in overeenstemming is met de aanbeveling van de Raad. Tot slot wil de Commissie dat België sneller vooruitgang boekt, want wie niet voldoet aan de criteria, kan onder verstrengd toezicht worden geplaatst.
Wat zit er nog in het herfstpakket?
Het pakket omvat (naast de reeds genoemde) een reeks documenten, waaronder aanbevelingen voor economisch beleid in de eurozone. De EU wordt immers geconfronteerd met een aantal belangrijke structurele uitdagingen op vlak van productiviteitsgroei, groene en digitale transitie, vergrijzing en sociale inclusie. Deze uitdagingen moeten via een gecoördineerd, voorzichtig begrotingsbeleid worden aangepakt om duurzaam concurrentievermogen – het centrale aandachtspunt van de cyclus van 2024 van het Europees Semester – te stimuleren.
Verder omvat het herfstpakket een waarschuwingsmechanismeverslag. Dat is een screening om mogelijke macro-economische onevenwichtigheden op te sporen. Het geeft aan voor welke lidstaten diepgaande evaluaties nodig zijn om na te gaan of deze geconfronteerd worden met onevenwichtigheden die beleidsoptreden vergen. Voor België is er dit jaar geen extra evaluatie nodig, maar wel voor 12 andere lidstaten.
Tot slot bevat het pakket een gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid, dat dit jaar getuigt van een veerkrachtige arbeidsmarkt. Zo blijkt uit het verslag dat de werkgelegenheidsgraad in de EU maar liefst 74,6 % bedroeg in 2022 en 75,4 % in het tweede kwartaal van 2023, waarmee het niveau van vóór de pandemie ruimschoots werd overtroffen. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid in de EU in 2022 tot een historisch dieptepunt (6,2 %), een trend die zich in het tweede kwartaal van 2023 voortzette.
Meer info
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 21 november 2023
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België