Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel3 augustus 2021

NextGenerationEU: Europese Commissie keert 770 miljoen EUR aan voorfinanciering uit aan België

België is al koploper in innovatie, en NextGenerationEU zal in de middelen voorzien om volledig voor groen en digitaal te gaan.

belgium_nextgeneu.jpg
© EU

De Europese Commissie heeft vandaag 770 miljoen EUR aan voorfinanciering uitgekeerd aan België, wat overeenkomt met 13 % van de financiële toewijzing van het land. België is een van de eerste landen die een voorfinancieringsbetaling ontvangen in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit. Dit geld zal helpen om de uitvoering van de cruciale investeringen en hervormingen in het Belgische herstel- en veerkrachtplan op gang te brengen.

De Commissie zal verdere betalingen goedkeuren op basis van de uitvoering van die investeringen en hervormingen. België zal naar verwachting tijdens de hele levensduur van zijn plan in totaal 5,9 miljard EUR ontvangen, volledig bestaande uit subsidies.

Het Belgische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transitie te bevorderen en de veerkracht en samenhang in onze samenlevingen te versterken.

Paolo Gentiloni, commissaris voor Economie: “De eerste middelen die we vandaag hebben uitbetaald, zullen België helpen sterker uit de crisis te komen. Twee derde van het Belgische plan zal de groene en digitale transitie ondersteunen. Investeringen in energierenovaties en bosbeheer zullen bijdragen tot de bescherming van het klimaat. Scholen en plattelandsgebieden krijgen betere connectiviteit, terwijl justitie, de zorg en de sociale zekerheid veel efficiënter zullen worden door digitalisering. Dankzij het ambitieuze vaardighedenprogramma zullen veel Belgen de kans krijgen nieuwe vaardigheden te verwerven. Dit alles is het resultaat van een Europa dat samenwerkt.”

Meer info

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
3 augustus 2021