Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel14 februari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Economische winterprognoses 2023: EU-economie ontsnapt aan recessie, maar de tegenwind gaat niet liggen

De gunstige ontwikkelingen sinds de najaarsprognoses – namelijk de daling van de energieprijzen, de hoge tewerkstellingsgraad en het toegenomen vertrouwen in onze economie – hebben geleid tot betere groeivooruitzichten voor dit jaar.

Press conference by Paolo Gentiloni, European Commissioner, on the Winter 2023 Economic Forecast

In de tussentijdse winterprognoses lopen de groeivooruitzichten voor dit jaar op tot 0,8 % in de EU en 0,9 % in de eurozone, wat respectievelijk 0,5 en 0,6 procentpunt hoger is dan wat de najaarsprognoses voorspelden. Het groeipercentage voor 2024 blijft ongewijzigd, respectievelijk 1,6 % voor de EU en 1,5 % voor de eurozone. Aan het einde van de prognoseperiode zal het productievolume naar verwachting bijna 1 % hoger liggen dan wat werd voorspeld in de najaarsprognoses.

Analyse op EU-niveau

Dankzij een doorgedreven diversificatie van de voorzieningsbronnen en een scherpe daling van het verbruik zijn de niveaus van gasopslag boven het seizoensgemiddelde van de afgelopen jaren gebleven, en zijn de groothandelsprijzen voor gas ver onder het niveau van voor de oorlog gedaald. Bovendien is de arbeidsmarkt van de EU goed blijven presteren, en is het werkloosheidspercentage tot eind 2022 op zijn historisch laag niveau van 6,1 % gebleven. Het vertrouwen verbetert en de economische bedrijvigheid zal volgens de enquêtes van januari ook in het eerste kwartaal van 2023 aan een krimp ontsnappen.

Maar de tegenwind blijft aanhouden. Consumenten en bedrijven worden nog steeds geconfronteerd met hoge energiekosten en de kerninflatie (de totale inflatie exclusief energie en onbewerkte voedingsmiddelen) nam in januari nog steeds toe, met een verdere uitholling van de koopkracht van huishoudens tot gevolg. Aangezien de inflatoire druk aanhoudt, zullen de monetaire omstandigheden verder verkrappen, hetgeen zware gevolgen heeft voor het bedrijfsleven en een rem zet op de investeringen.

Prognoses voor België

In 2023 zal de automatische indexering van lonen en sociale uitkeringen blijven bijdragen tot de versterking van de koopkracht van de huishoudens, vooral omdat de totale inflatie naar verwachting aanzienlijk zal afnemen. In overeenstemming met de verbetering van de vertrouwensindicatoren zou ook de particuliere consumptie moeten toenemen.

Onzekerheid, strengere financieringsvoorwaarden en kostendruk van inputprijzen en lonen zullen naar verwachting de investeringen blijven drukken. Tegelijkertijd wordt verwacht dat de reactie van de economische actoren op de toegenomen behoeften voor de energietransitie en de financiële bijdrage in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) de bruto-investeringen in vaste activa zullen ondersteunen. De sombere vooruitzichten voor de wereldhandel zullen in 2023 op de in- en uitvoer drukken. Na een positieve bijdrage in 2022 zal de netto-uitvoer de groei in 2023 en 2024 naar verwachting licht drukken.

Verwacht wordt dat het reële bbp in 2023 met 0,8% en in 2024 met 1,6% zal groeien, na een geraamde groei van 3,1% in 2022.

De totale inflatie zal naar verwachting dalen van 10,3% in 2022 tot 4,3% in 2023, waarbij de verwachte daling van de groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit snel in de detailhandelsprijzen zal worden doorberekend. De kerninflatie zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 hoog blijven en vervolgens langzaam dalen naarmate de druk afneemt. In 2024 zal de totale inflatie naar verwachting verder dalen tot 2,7%.

Belgium Economic Forecast Winter 2023

Achtergrond

De economische winterprognoses 2023 vormen een actualisering van de economische najaarsprognoses 2022, die op 11 november 2021 zijn gepresenteerd. Zij kijken vooral naar de ontwikkeling van het bbp en de inflatie in alle EU-lidstaten.

Deze prognoses berusten in belangrijke mate op de zuiver technische aanname dat de Russische agressie tegen Oekraïne niet zal escaleren, maar gedurende de gehele prognoseperiode zal aanhouden. Zij zijn ook gebaseerd op een reeks technische aannames met betrekking tot wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen, met als afsluitdatum 27 januari. Voor alle overige nieuwe data, inclusief de aannames over het overheidsbeleid, is bij deze prognoses informatie tot en met 1 februari meegenomen.

De publicatie van de economische voorjaarsprognoses 2023 staat voor mei 2023 gepland.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België