Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel14 september 2022Vertegenwoordiging in België

Energieprijzen: Commissie stelt noodinterventie voor om rekeningen voor Europeanen te verlagen

Als reactie op de stijgende energieprijzen stelt de Commissie uitzonderlijke maatregelen voor om de vraag naar elektriciteit te verminderen en maatregelen om de extra inkomsten uit de energiesector te herverdelen.

Electrical box

De energiecrisis is aanzienlijk verslechterd sinds de Russische invasie van Oekraïne en het voortdurende gebruik als wapen van energiebronnen door Rusland om Europa te chanteren. Zoals aangekondigd in de toespraak van de Staat van de Unie in 2022, stelt de Commissie vandaag noodmaatregelen voor om de druk van huishoudens en bedrijven in Europa te verlichten.

Om hoge prijzen tegen te gaan, stelt de Commissie eerst een verplichting voor om het elektriciteitsverbruik tijdens bepaalde piekuren met ten minste 5 % te verminderen. De lidstaten worden dan verplicht de 10 % van de uren aan te wijzen waarin de verwachte prijs het hoogst is, en de vraag tijdens die piekuren te verminderen. De Commissie stelt ook voor dat de lidstaten zich als doel stellen de totale vraag naar elektriciteit tussen nu en 31 maart 2023 met ten minste 10 % te verminderen. Zij kunnen de passende maatregelen kiezen om tot deze vermindering van de vraag te komen, met inbegrip van financiële compensatie. Een vermindering van de vraag op piekmomenten zou leiden tot een vermindering van het gasverbruik met 1,2 miljard m³ in de winter. Het verhogen van de energie-efficiëntie is ook een belangrijk onderdeel van het nakomen van onze klimaatverbintenissen in het kader van de Europese Green Deal.

De Commissie stelt ook een tijdelijk plafond voor van de inkomsten voor “inframarginale” elektriciteitsproducenten die kunnen produceren aan “goedkope” prijzen (bijvoorbeeld die van hernieuwbare of nog kernenergie) die uitzonderlijke inkomsten hebben gegenereerd. Inkomsten boven het door de Commissie voorgestelde plafond — vastgesteld op 180 EUR/MWh — zullen door de regeringen van de lidstaten worden geïnd en worden gebruikt om energieconsumenten te helpen hun rekeningen te verlagen.

Ten derde stelt de Commissie ook een tijdelijke solidariteitsbijdrage voor met betrekking tot overwinsten uit activiteiten in de olie-, gas-, steenkool- en raffinaderijsectoren, waarop het inkomstenplafond voor de inframarginale producenten niet van toepassing is. Door deze in de tijd beperkte bijdrage zouden de investeringsstimulansen voor de groene transitie behouden blijven. De bijdrage zou door de lidstaten worden geïnd op winsten van 2022 die met minstens 20 % zijn gestegen ten opzichte van de gemiddelde winst van de voorgaande drie jaar. De inkomsten zouden door de lidstaten worden geïnd en worden doorgeleid naar energieverbruikers, en vooral kwetsbare huishoudens, zwaar getroffen bedrijven en energie-intensieve industrieën. De lidstaten kunnen ook grensoverschrijdende projecten financieren in overeenstemming met de REPowerEU-doelstellingen, of een deel van de inkomsten gebruiken voor de gemeenschappelijke financiering van maatregelen om de werkgelegenheid te beschermen of investeringen in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie te bevorderen.

Als verdere interventie in de regels voor de elektriciteitsmarkt stelt de Commissie ook voor om de toolbox voor energieprijzen uit te breiden om consumenten te helpen. De voorstellen zouden voor het eerst de mogelijkheid bieden om onder de kostprijs gereguleerde elektriciteitsprijzen te hanteren en de gereguleerde prijzen uit te breiden tot kleine en middelgrote ondernemingen. 

De Commissie zal ook andere manieren blijven nastreven om de prijzen voor Europese consumenten en bedrijven te verlagen en de druk op de markt te verlichten.

Achtergrond

De Commissie heeft het probleem van de stijgende energieprijzen in het afgelopen jaar aangepakt, en de lidstaten hebben op nationaal niveau veel maatregelen genomen die de Commissie heeft aangereikt via de toolbox voor energieprijzen die in oktober 2021 is goedgekeurd en in het voorjaar van 2022 is uitgebreid met de mededeling over marktinterventies op korte termijn en verbeteringen op lange termijn van de opzet van de elektriciteitsmarkt en het REPowerEU-plan. De Commissie heeft al nieuwe minimumverplichtingen voor gasopslag en doelstellingen voor terugdringing van de vraag voorgesteld om het evenwicht tussen vraag en aanbod in Europa te vergemakkelijken, en de lidstaten hebben deze voorstellen snel aangenomen vóór de zomer. Geconfronteerd met de verslechterende situatie in verband met de geopolitieke en klimaatcontext, stelt de Commissie, in de vorm van een verordening van de Raad op basis van artikel 122 van het Verdrag, nu een noodinterventie op de elektriciteitsmarkt voor, met gemeenschappelijke Europese instrumenten om de hoge prijzen en onevenwichtigheden in het systeem tussen leveranciers en eindgebruikers van elektriciteit aan te pakken, waarbij de algemene werking van de interne energiemarkt in stand wordt gehouden en risico's voor de voorzieningszekerheid worden voorkomen.  

Meer info

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
14 september 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België