Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel27 februari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Post-Brexit betrekkingen tussen de EU en het VK: "Windsor-kader" markeert een nieuwe stap in de richting van duurzame en vruchtbare samenwerking

Dit politiek akkoord biedt oplossingen voor de praktische problemen waarmee burgers en bedrijven in Noord-Ierland worden geconfronteerd sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to the United Kingdom

De situatie in Ierland en Noord-Ierland is altijd bijzonder geweest. Het Goede Vrijdagakkoord (1998) speelt een sleutelrol bij het bewaren van politieke en sociale stabiliteit. In het kader van de Brexit hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland opgesteld om enerzijds dit Goede Vrijdag-akkoord te handhaven, dat een fysieke grens op het Ierse schiereiland moest vermijden, en anderzijds de integriteit van de interne markt van de EU te bewaren. Burgers en bedrijven in Noord-Ierland werden echter geconfronteerd met veel praktische problemen sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Het zijn deze moeilijkheden die het Windsor-kader nu definitief wil oplossen, met inachtneming van het Goede Vrijdag-akkoord.

De gemeenschappelijke oplossingen omvatten onder meer nieuwe bepalingen op het gebied van douane, agrovoeding, medicijnen, btw en accijnzen, evenals specifieke instrumenten om de bevolking van Noord-Ierland een stem te geven in zaken die haar bijzonder aangaan.

De overeenkomst richt zich op sterke waarborgen om de integriteit van de interne markt van de EU, waartoe Noord-Ierland speciale toegang heeft, te behouden, en opent een nieuw hoofdstuk in het partnerschap tussen de EU en het VK.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: “De uitkomst van vandaag stelt ons in staat om definitieve oplossingen te bieden die de burgers en bedrijven in Noord-Ierland ten goede komen en onze interne markt beschermen. Het stelt ons ook in staat om de pagina om te slaan en een bilaterale relatie aan te gaan waarin de naaste bondgenoten die we zijn, hand in hand werken in tijden van crisis. »

De gemeenschappelijke oplossingen die in het kader van het terugtrekkingsakkoord zijn gevonden, zijn gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • een globale, transversale en definitieve oplossing, rekening houdend met de praktische moeilijkheden die zich voordoen bij de werking van het protocol;
  • een evenwicht tussen de flexibiliteit die wordt geboden aan het verkeer van goederen voor eindgebruik in Noord-Ierland en de doeltreffende waarborgen die de bescherming van de interne markt van de Unie waarborgen;
  • een duidelijk onderscheid tussen goederen die een risico vormen om de interne markt van de EU binnen te komen en goederen die dat niet doen.

Een meer gedetailleerd overzicht vindt u hier.

Volgende stappen

De Europese Commissie en de Britse regering zullen de nodige maatregelen nemen om de gemeenschappelijke oplossingen om te zetten in juridisch bindende instrumenten en om ze snel en te goeder trouw uit te voeren. Daartoe zal in de komende weken een vergadering plaatsvinden van het Gemengd Comité EU-VK dat is ingesteld bij het terugtrekkingsakkoord, onder gezamenlijk voorzitterschap van vicepresident Maroš Šefčovič en James Cleverly, minister van Buitenlandse Zaken van het VK. De respectieve rollen van het Europees Parlement en de Raad zullen volledig worden geëerbiedigd om het Windsor-kader in de praktijk te realiseren.

De nieuwe bepalingen van het Windsor Framework zullen, zodra ze ten uitvoer zijn gelegd, een einde maken aan de gerechtelijke procedures die de Commissie tegen het VK heeft aangespannen in verband met het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland.

Achtergrond

Na 47 jaar lidmaatschap verliet het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 januari 2020. Er volgde een intense en lange periode van onderhandelingen om nieuwe betrekkingen tot stand te brengen en het EU-rechtskader aan te passen aan deze nieuwe situatie.

De nieuwe bepalingen van het Windsor Framework zijn ten uitvoer gelegd in het kader van het terugtrekkingsakkoord waarvan het Protocol inzake Ierland en Noord-Ierland een integraal onderdeel is. Het protocol is sinds 1 februari 2020 van kracht en heeft internationaalrechtelijke rechtsgevolgen. Het doel van het protocol is het Goede Vrijdag-akkoord (of het akkoord van Belfast) in al zijn dimensies te beschermen, de vrede en stabiliteit in Noord-Ierland te bewaren en een fysieke grens op het eiland Ierland te vermijden, terwijl de integriteit van de interne EU behouden blijft. markt.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België