Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
  • Nieuwsartikel
  • 2 juli 2024
  • Vertegenwoordiging in België
  • Leestijd: 3 min

Collectieve actie versterken om de digitale transformatie van de EU tegen 2030 te versnellen

Dat zijn de bevindingen van het tweede voortgangsverslag over het Digitale Decennium, dat vandaag door de Europese Commissie werd gepubliceerd.  

Computer

Het verslag over de staat van het Digitale Decennium geeft een uitgebreid overzicht van de vooruitgang op weg naar de digitale doelstellingen die voor 2030 zijn vastgelegd in het beleidsprogramma voor het Digitale Decennium (DDPP). Dit jaar bevat het voor het eerst ook een analyse van de nationale strategische routekaart van België voor het Digitale Decennium, evenals die van de andere lidstaten. Die nationale routekaarten omvatten een gedetailleerd overzicht van de nationale maatregelen, acties en financiering die zijn gepland om bij te dragen aan de digitale transformatie in de EU. De Commissie heeft ook de landspecifieke en transversale aanbevelingen voor elke EU-lidstaat bijgewerkt om de vastgestelde tekortkomingen te verhelpen.

Volgens het verslag zijn we niet op schema om onze digitale transformatiedoelen in Europa te behalen. Deze doelstellingen bereiken is essentieel voor de economische welvaart en maatschappelijke cohesie binnen de EU. Om de vastgestelde hiaten te dichten, belicht het verslag de noodzaak van extra investeringen - zowel op EU- als op nationaal niveau – en dat vooral op vlak van digitale vaardigheden, hoogwaardige connectiviteit, de toepassing van artificiële intelligentie (AI) en gegevensanalyse door bedrijven, ecosystemen voor halfgeleiderproductie en start-ups.

 

De resultaten voor België

De Commissie heeft de prestaties van België geanalyseerd met betrekking tot de doelstellingen en streefcijfers van het Digitale Decennium. In dit nationale verslag valt op dat België tegen 2023 aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt als het aankomt op het gebruik van AI door bedrijven. Een ander opmerkelijk resultaat is dat België koploper is op het gebied van digitalisering van overheidsdiensten. Er blijven echter grote uitdagingen op vlak van geavanceerde digitale vaardigheden en connectiviteitsdekking.

 

Bijgewerkte aanbevelingen van de Commissie aan België 

De Commissie beveelt België aan om zijn prestaties met betrekking tot de doelstellingen van het Digitale Decennium te verbeteren om het concurrentievermogen, de veerkracht en de soevereiniteit te bevorderen en om Europese waarden en klimaatactie te promoten.

Wat de connectiviteitsinfrastructuur betreft, beveelt de Commissie aan dat België zijn inspanningen opvoert om te zorgen voor volledige dekking via glasvezel (FTTP: ‘Fiber tot he Premises’) en 5G, waarbij problemen zoals snelheid en dienstverlening in plattelandsgebieden worden aangepakt.

De Commissie beveelt academische en industriële partners aan om digitaal talent aan te trekken en te werken aan een genderevenwicht in de ICT-beroepsbevolking.

 

Volgende stappen

De lidstaten moeten nu hun nationale routekaarten herzien en aanpassen aan de ambitie van het actieprogramma voor het Digitale Decennium tegen 2 december 2024. Zoals aangegeven in het DDPP zal de Commissie de uitvoering van deze aanbevelingen monitoren en evalueren en verslag uitbrengen over de voortgang, in het volgende voortgangsverslag over het Digitale Decennium in 2025.

 

Context 

Het in september 2021 voorgestelde traject naar het Digitale Decennium schetst een duidelijke koers om de digitale transformatie in de Europese Unie tot stand te brengen. In december 2022 werd de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen aangevuld met de beginselen en verbintenissen die de digitale transformatie van de EU moet volgen. Het eerste verslag over de staat van het Digitale Decennium werd in september 2023 gepubliceerd. Het verslag van dit jaar gaat vergezeld van een uitgebreid pakket werkdocumenten, verslagen en studies van de diensten van de Commissie, waarin de vooruitgang in de verschillende dimensies van het DDPP verder wordt toegelicht. Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Commissie heeft ook aan deze monitoring bijgedragen door de methodologie te verstrekken om nationale digitale streefcijfers op EU-niveau te aggregeren en het bedrag aan investeringen uit EU-financieringsinstrumenten in kaart te brengen dat naar initiatieven met een digitale component gaat.

 

Meer info

Persbericht - Tweede verslag over de staat van het Digitale Decennium (europa.eu)

Rapport over het Digitale Decennium 2024 (prestaties van België met betrekking tot de doelstellingen en streefdoelen van het Digitale Decennium)

Het Digitale Decennium van Europa | Shaping Europe’s digital future

Digital Decade 2030 Roadmap Belgium | FOD Economie (fgov.be) (25/10/2023)

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 juli 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België