Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel18 mei 2022Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

REPowerEU, om Europa's afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel te verminderen en de ecologische transitie te versnellen

De Europese Commissie heeft haar REPowerEU-plan voorgesteld dat een antwoord biedt op een dubbele uitdaging: een einde maken aan de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen en de strijd tegen de klimaatcrisis opvoeren.

Offshore wind farm in the North Sea

Of het nu gaat om het herstelplan na de gezondheidscrisis of de oorlog in Oekraïne, de Europese reactie is klimaatgerelateerd. Het REPowerEU-plan is het antwoord van de Europese Commissie op de moeilijkheden en de verstoring van de mondiale energiemarkt als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. De kernboodschap is dat de groene overgang moet worden versneld om onze energieonafhankelijkheid van Rusland te waarborgen.

Concreet wordt in het plan gepleit voor een pakket maatregelen om energie te besparen, de energievoorziening te diversifiëren en de inzet van hernieuwbare energie ter vervanging van Russische fossiele brandstoffen te versnellen, en zo Oekraïne te steunen. De voorgestelde maatregelen omvatten een opwaartse herziening van de energie-efficiëntiedoelstellingen van de EU, fiscale maatregelen om energie te besparen en communicatieacties om gedragsverandering bij alle consumenten te stimuleren.

Om het gebruik van hernieuwbare energie op te voeren en te versnellen, stelt de Commissie voor het streefcijfer voor 2030 voor hernieuwbare energie te verhogen van 40% tot 45%, als onderdeel van het "Fit for 55-pakket" (ter herinnering: dit pakket heeft tot doel de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990).

Om dit streefcijfer voor 2030 te halen, stelt de Commissie onder meer het volgende voor: een specifieke EU-strategie voor zonne-energie om de fotovoltaïsche capaciteit tegen 2025 te verdubbelen; een verdubbeling van de inzet van warmtepompen; een aanbeveling om de trage en ingewikkelde vergunningsprocedures voor grote projecten voor hernieuwbare energie aan te pakken; en een streefcijfer van 10 miljoen ton voor de binnenlandse productie van hernieuwbare waterstof tegen 2030.

Intussen werkt de EU al enkele maanden met haar internationale partners aan een diversificatie van de bevoorrading. De externe energiestrategie van de EU zal energiediversificatie en langetermijnpartnerschappen met leveranciers vergemakkelijken, met inbegrip van samenwerking op het gebied van waterstof of andere groene technologieën, ter ondersteuning van een eerlijke en ecologische energietransitie op wereldschaal. De ecologische transformatie die REPowerEU nastreeft, in overeenstemming met de Europese Green Deal, zal de economische groei, de veiligheid en de klimaatactie in Europa en bij onze partners ten goede komen.

REPowerEU zal worden ondersteund en gefinancierd door de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF), met name voor de ontwikkeling van grensoverschrijdende en nationale infrastructuur en de uitvoering van energieprojecten en hervormingen. In het kader van deze faciliteit is reeds 225 miljard aan leningen beschikbaar. Daarnaast stelt de Commissie voor de financiële middelen van de RRF met 20 miljard euro te verhogen, in de vorm van subsidies uit de verkoop van emissierechten in het kader van de EU-regeling voor de handel in emissierechten. De Europese structuur- en investeringsfondsen en de “Connecting Europe Facility” zullen verdere budgettaire middelen aanleveren, als aanvulling op middelen van particulieren en andere overheden. 

Voor de verwezenlijking van de REPowerEU-doelstellingen is tussen nu en 2027 een extra investering van 210 miljard euro nodig. Dit is te beschouwen als een aanbetaling op onze onafhankelijkheid en veiligheid. Het terugdringen van de invoer van fossiele brandstoffen uit Rusland kan ons ook een besparing van bijna 100 miljard euro per jaar opleveren.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België