De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België nodigde de negen nieuwe Belgische Europa Direct uit in Luik voor een eerste netwerkontmoeting en onderlinge kennismaking in Luik op 18 en 19 november 2021.
Samen met het Bureau van het Europees Parlement in België en de Europa Direct ging de Vertegenwoordiging op zoek naar mogelijkheden tot samenwerking om burgers beter in te lichten over wat de EU dagdagelijks bijdraagt aan onze maatschappij. Ook brainstormen over hoe de Europese Green Deal en het Europees Jaar van de Jeugd meer tastbaar te maken hoorde erbij.
- Europese Commissie
- donderdag 18 november 2021, 10:30 - vrijdag 19 november 2021, 12:45 (CET)
Praktische informatie
- Wanneer
- donderdag 18 november 2021, 10:30 - vrijdag 19 november 2021, 12:45 (CET)
- Waar
- Luik
- Talen
- Frans, Nederlands
Beschrijving
Krachtlijnen
Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Commissie in België Stefaan De Rynck schetste kort de grote werven waarrond de EU in 2022 wil gaan communiceren; de inspanningen voor herstel en veerkracht op Belgisch nationaal en regionaal niveau zullen toelaten om de economie versneld duurzamer en meer digitaal te maken, wat alle burgers ten goede zal komen. Daarnaast wordt het belangrijk om in het Europees Jaar van de Jeugd ervoor te zorgen dat jongeren zich de EU meer eigen maken.
Alessandro Giordani, afdelingshoofd “Netwerken in lidstaten” in Directoraat-Generaal Communicatie van de Commissie, overliep de vijf taken waar de negen Belgische Europe Direct zich zullen van kwijten tot eind 2025. Toptaak blijft burgers informeren maar ook actief communiceren over het reilen in zeilen in de Europese Unie, steeds met aandacht voor de politieke actualiteit en wat de burger echt raakt. Voorbeelden daarvan zijn projecten die de economische relance ondersteunen onder Next Generation EU, of de Conferentie over de Toekomst van Europa.
Alessandro Giordani stelde ook de nagelnieuwe promovideo over de nieuwe generatie Europa Direct voor.
Voorstelling van de Belgische Europa Direct
Elk Europa Direct-centrum stelde zich ook kort voor aan de hand van een recente, iconische activiteit. De negen Belgische centra zijn:
- Europe Direct Brussels
- Europe Direct Hainaut
- Europe Direct Luxembourg belge
- Europa Direct Oost-Vlaanderen
- Europe Direct Ostbelgien
- Europa Direct provincie Antwerpen
- Europe Direct province de Liège
- Europa Direct Vlaams-Brabant
- Europa Direct West-Vlaanderen
Hoewel bemoeilijkt door COVID, planden deze negen centra elk een inhuldigingsmoment van hun activiteiten ter attentie van het grote publiek, dat hetzij virtueel, hetzij in persoon, zo nader kennis kan maken met de respectievelijke centra.
Samen Europa dichter bij de burger brengen
Alle deelnemende partners bespraken hun plannen en initiatieven om Europa nog dichter bij de burger te brengen. Werken met bestaande netwerken, nieuwe Europese initiatieven en projecten in de kijker zetten, of partnerschappen aangaan met media of met andere informatieverspreiders, zoals vloggers of bloggers, kwamen ruim aan bod. Ook elkaars boodschappen versterken op sociale media en nauwer samenwerken rond de viering van Europadag kreeg uitdrukkelijk aandacht tijdens een namiddag-vullende gedachtewisseling tussen alle partners. Gezamenlijk streefdoel is om er onder andere voor te zorgen dat meer Belgen dan de 19% in de herfst van 2021 weet hebben van projecten met EU-steun in de eigen regio die de levenskwaliteit verbeteren (zie de resultaten van de Flash Eurobarometer over de publieke opinie in de regio’s).
Alle deelnemende partners brachten ook hun ideeën naar voren om de EU nog beter te gaan duiden in het onderwijs. Dit kan onder meer door speciale opleidingen te organiseren voor leraars, al dan niet binnen het kader van het Ambassador School-programma van het Europees Parlement, of door aanwezigheid op onderwijsbeurzen te versterken, zodat leraars kennis kunnen nemen van educatief materiaal over de werking van de EU bijvoorbeeld.
Themagericht werken
Op de tweede dag van het seminarie kwamen twee grote politieke prioriteiten aan bod.
Na een uiteenzetting over het klimaatpakket van de Europese Commissie dat op 14 juli 2021 werd voorgesteld, en over de resultaten van de COP26, de klimaatconferentie in Glasgow, stelden de Europa Direct hun acties voor waarmee zij de Europese Green Deal bij hun doelpubliek voorstellen.
Naast acties met het onderwijs, werken verschillende Europa Direct ook met influencers samen om zowel het geplande beleid als passende projecten (bijv. gesteund door het EU-programma LIFE) voor het voetlicht te brengen. Ook lezingen met experts (bijvoorbeeld in de provincie Vlaams Brabant) of een reizende tentoonstelling over de bio-economie (in de provincie Oost-Vlaanderen) zijn hefbomen om de bredere bevolking kennis te laten maken met de opzet van de Europese Green Deal, en de verbetering voor onze leefomgeving die hij kan teweeg brengen.
- 2022, het Europees Jaar van de Jeugd (portaalsite)
De Europese Commissie zette op basis van wat er reeds bekend is over dit themajaar de Europa Direct aan tot reflectie over initiatieven die specifiek jongeren zouden kunnen bekoren. Daarbij wordt gedacht aan het mobiliseren van netwerken en eigen jongerenambassadeurs. Ook het creëren van een eigen jongerenraad die de Europa Direct, EPLO en de Vertegenwoordiging zou bijstaan in het uitwerken van acties voor en door jongeren staat op het menu voor 2022.