Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België

Neem deel aan het New European Bauhaus festival: oproep tot ideeën, projecten en beschikbaar stellen van open ruimtes, nog tot 21 maart 2022

Alle belangstellenden kunnen nog tot 21 maart 2022, middernacht, hun voorstel indienen om actief deel te nemen aan de eerste editie van het New European Bauhaus Festival, dat gepland staat voor 9 tot en met 12 juni in Brussel.

Ontwerper, organisatie, artiest – al dan niet in collectief – universiteit, architect, bedrijf, stad of regio… Iedereen die geïnteresseerd is kan ideeën voor de eerste editie van het New European Bauhaus Festival indienen.

Het New EuropeanBauhaus Festival is een initiatief van de Europese Commissie, dat van bij aanvang mikt op de inbreng van creatievelingen actief in verschillende disciplines. Het biedt gelegenheid om te netwerken en samen onze omgeving van morgen vorm te geven – van wetenschap tot kunst, van design tot politiek, van architectuur tot technologie.

In deze eerste editie staat Brussel in de schijnwerpers. Doel is de stad kennis te laten maken met New European Bauhaus-projecten, en de ermee verbonden waarden – duurzaamheid, inclusie, toegankelijkheid, esthetiek, innovatie – en voordelen voor burgers.

Denkt u aan een project, een idee, een kunstwerk, een artistieke of culturele voorstelling of een sociaal initiatief die deze waarden uitstraalt, of een specifieke ruimte waar New European Bauhaus vorm kan krijgen? Grijp uw kans en ga in op deze oproep! Hoe dan?

1) Door uit te zoeken aan welke onderdelen van het festival u kunt deelnemen:

- Het Fest: het "Fest" biedt culturele ambassadeurs, acteurs, kunstenaars, burgerverenigingen en andere actoren uit de culturele en artistieke sector een ruimte om samen een cultureel programma samen te stellen dat voorstellingen en tentoonstellingen combineert.

- De beurs: de beurs biedt belangstellende actoren - plaatselijke gemeenschappen, regionale/nationale actoren, pan-Europese organisaties en projectvertegenwoordigers - de gelegenheid hun initiatieven voor te stellen. 

Ruimtes: potentiële deelnemers die in het kader van het festival een projecttentoonstelling en/of een artistieke activiteit willen organiseren, worden uitgenodigd hun belangstelling kenbaar te maken. De voorgestelde ruimte kan een theater- of bioscoopzaal zijn, een museum, een gemeenschapsruimte, een cultureel centrum, een café, een patio enz.

- Het Forum: dit online platform zal debatten uitzenden die in Brussel worden georganiseerd, maar ook parallelle evenementen die over de hele wereld zullen worden gehouden, om ideeën te bespreken die bijdragen aan het New European Bauhaus.

2) Door het online aanvraagformulier in te vullen, waarin u uw eigen evenement in Brussel of in uw regio kan voorstellen voor opname in het festival. 

U kunt uw kandidaturen in het Engels, Frans of Nederlands indienen via het onlineplatform vóór 21 maart 2022 (middernacht). Begin april zal de Commissie de resultaten van het selectieproces aan de aanvragers meedelen.

Voor meer informatie