
De aftrap voor deze symbolische aanplant werd gegeven door een afgevaardigde van Leefmilieu Brussel. Hij presenteerde de aanpak van de aanplant en de keuze van de boomsoorten aan de deelnemers. Vervolgens kwam Humberto Delgado Rosa, Directeur Biodiversiteit van DG Milieu bij de Europese Commissie, aan het woord. In zijn toespraak prees hij in het bijzonder België, aangezien ons land bovenaan de lijst van EU-landen staat als het gaat om aanplant, met meer dan vijf miljoen extra bomen. Na het formele gedeelte kregen alle deelnemers de kans om te helpen bij de aanplant.
Met deze actie wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wat vroeger een groot, intensief gebruikt grasveld was, omvormen tot een gebied waar spontane vegetatie voortaan geleidelijk de vrijgekomen ruimte weer kan veroveren. Het uiteindelijke doel is dat het gebied zich ontwikkelt tot semi-bebost gebied en het Ossegempark met de bestaande groene zones van de A12 en de Van Praetlaan verbindt.
Deze boomplantactie maakt deel uit van de actie Drie miljard bomen erbij voor 2030 (#3BillionTrees), een campagne van de Europese Unie (EU) om tegen 2030 nog eens drie miljard extra bomen te planten. Het planten van deze drie miljard extra bomen komt overeen met de toevoeging van twee of drie miljoen hectare bos, of ongeveer 200 000 tot 300 000 hectare per jaar over een periode van tien jaar. De EU lanceerde deze campagne als aanvulling op de reeds geplande (her)bebossing ter bevordering van de biodiversiteit.
Achtergrond
De campagne Drie miljard bomen erbij voor 2030 (#3BillionTrees) maakt deel uit van de EU-bosstrategie 2030, waarmee de Europese Commissie de instandhouding en het herstel van bossen wil verbeteren. Bossen zijn een natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering en spelen een cruciale rol om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Daarnaast biedt de bescherming van bosecosystemen vele andere voordelen, zoals het verminderen van het risico op de verspreiding van zoönotische ziekten en het duurzame gebruik van bosproducten.
Nuttige links
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 20 maart 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België