Desinformatie is een probleem dat zich steeds verder ontwikkelt en democratische processen en maatschappelijke debatten makkelijk negatief kan beïnvloeden. De steeds negatievere gevolgen voor de samenleving in alle EU-landen vereisen een gecoördineerde, gezamenlijke en duurzame aanpak om het probleem tegen te gaan. Daartoe heeft de Europese Unie een actieplan ontwikkeld dat gebaseerd is op vier pijlers: betere opsporing van desinformatie; versterking van de samenwerking tussen de EU-instellingen en de lidstaten; mobilisatie van de particuliere sector en bewustmaking van het publiek.
Lees er alles over: Een strengere EU-praktijkcode tegen desinformatie
Over de vier vaakst gehoorde misvattingen over de Europese Unie in België
Naast in de interne markt die talrijke voordelen oplevert, investeert de EU in België in tal van economische sectoren. Zo ondersteunt ze de relance na de coronacrisis. Ook hielp ze op het toppunt van de crisis tal van jobs en bedrijven te redden.
De begroting van de Europese Unie (EU) maakt investeringen mogelijk die voordelig en nuttig zijn voor iedereen en op alle niveaus. Zij wordt ook nauwlettend in het oog gehouden door het Europees Parlement.
De Europese Unie is meer dan een economische unie; zij wil ook de sociale rechten van de Europeanen garanderen en ongelijkheid en armoede terugdringen.
De Europeanen hebben inspraak in de beleidsbeslissingen van de Europese Unie. In België kiezen de burgers hun vertegenwoordigers bij de verkiezingen. Maar er bestaan ook andere manieren om uw stem te laten horen.
Europese maatregelen tegen desinformatie
Een jaar geleden begon Rusland een niet-uitgelokte aanvalsoorlog tegen zijn vreedzame buurland Oekraïne. Daarmee toonde het Kremlin zijn ware gelaat en ambitie: uitbreiding van zijn territorium.