
Geconfronteerd met hoge energiekosten en hevige, vaak oneerlijke, wereldwijde concurrentie heeft onze industrie dringend steun nodig. De Clean Industrial Deal zal hinderpalen voor de Europese industrie wegnemen, maar nog steeds inzetten op vergroening. Het biedt een kader dat ervoor zorgt dat bedrijven en investeerders erop kunnen vertrouwen dat Europa zich blijft inzetten voor de overgang naar een koolstofarme economie tegen 2050.
Voorzitter Ursula von der Leyen zegt hierover: “Europa is niet alleen een continent van industriële innovatie, maar ook een continent van industriële productie. De vraag naar schone producten is echter afgenomen en sommige investeringen zijn naar andere regio's verplaatst. We weten dat er nog steeds te veel obstakels in de weg staan voor onze Europese bedrijven, van hoge energieprijzen tot buitensporige regeldruk. De Clean Industrial Deal moet de banden doorsnijden die onze bedrijven nog steeds tegenhouden en een duidelijke business case voor Europa maken.”
De Deal richt zich voornamelijk op twee nauw met elkaar verbonden sectoren. Enerzijds, energie-intensieve industrieën, omdat deze dringend steun nodig hebben om koolstofvrij te worden en te elektrificeren. Anderzijds, vormt schone technologie de kern van het toekomstige concurrentiekracht en groei en is het cruciaal voor industriële transformatie. Circulariteit is ook een centraal element van het plan, aangezien we de beperkte hulpbronnen van de EU moeten maximaliseren.
De Clean Industrial Deal omvat vier pijlers:
Ten eerste: innovatie. We moeten meer dan ooit investeren in innovatie en daarvoor hebben we financiering en kapitaal nodig. Om te beginnen moeten we onze Europese financieringsinstrumenten aanzienlijk versterken. Op korte termijn zal de Clean Industrial Deal meer dan 100 miljard euro vrijmaken ter ondersteuning van in de EU geproduceerde schone fabricage. De Commissie zal onder meer een nieuw Clean Industrial Deal staatssteunkader goedkeuren; het innovatiefonds versterken en een nieuwe bank voor industriële decarbonisatie voorstellen; de InvestEU-verordening wijzigen om de risicodragende capaciteit van dit programma te vergroten.
De tweede pijler van de Clean Industrial Deal is vereenvoudiging, hetgeen essentieel is voor het concurrentievermogen van Europa. Daarom heeft de Commissie vandaag ook haar voorstellen gepresenteerd om de regels inzake duurzaamheid (Omnibus I) en investeringen (Omnibus II) te vereenvoudigen.
Derde pijler: verlaging van de energieprijzen. De Commissie heeft een actieplan voor betaalbare energie aangenomen. Het doel is om de energierekeningen voor industrie, bedrijven en huishoudens te verlagen, maar ook om de energietransitie te helpen versnellen door de ontwikkeling van hernieuwbare energie, energiezuinigheid, marktintegratie en verbeterde interconnecties te bevorderen.
Vierde pijler: aanpassing aan de steeds hardere mondiale concurrentie. De EU heeft meer dan ooit behoefte aan betrouwbare mondiale partners. Naast de bestaande handelsovereenkomsten en de overeenkomsten die onlangs zijn gesloten of waarover nog wordt onderhandeld, zal de Commissie binnenkort de eerste partnerschappen voor schone handel en investeringen lanceren, die de toeleveringsketens zullen diversifiëren en tot wederzijds voordeel strekkende overeenkomsten zullen sluiten. De Commissie zal ook het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) vereenvoudigen en versterken.
Volgende stappen
De Commissie zal in maart een actieplan voor de automobielindustrie presenteren en in het voorjaar een actieplan voor staal en metalen. Andere acties op maat zijn gepland voor de chemische en schone technologie-industrie.
Context
Voortbouwend op de actieve samenwerking met industrieleiders, sociale partners en maatschappelijke organisaties in het kader van de Verklaring van Antwerpen voor een Europese Industriële Deal en de Clean Transition Dialogues, werd de Clean Industrial Deal voorgesteld als een prioritair initiatief voor de eerste 100 dagen van het mandaat van deze Commissie, zoals aangekondigd in de politieke richtlijnen (2024-2029).
Meer informatie
- Persbericht
- De Clean Industrial Deal: een gezamenlijke roadmap voor decarbonisatie en concurrentievermogen
- Factsheet
- Toespraak van President Ursula von der Leyen op de Europese Industrietop
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 26 februari 2025
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België