Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel24 april 2020Leestijd: 1 min

Coronavirus: EU-richtsnoeren voor een veilige terugkeer naar de werkplek

Symbolic - Coronavirus
Hoe kunnen de gezondheid en de veiligheid van de werknemers worden gewaarborgd wanneer ze opnieuw aan het werk gaan? Als antwoord op die vraag heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) vandaag een aantal richtsnoeren bekendgemaakt.

Hoe kunnen de gezondheid en de veiligheid van de werknemers worden gewaarborgd wanneer ze opnieuw aan het werk gaan? Veel werkgevers beraden zich over deze belangrijke vraag nu de lidstaten van de EU een geleidelijke terugkeer naar de werkplek plannen of organiseren na het coronavirus. Als antwoord op die vraag heeft het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) vandaag een aantal richtsnoeren bekendgemaakt.

De Commissie hecht het grootste belang aan de veiligheid en de gezondheid van de werknemers die opnieuw aan het werk gaan. De richtsnoeren vormen daarom een cruciale bijdrage van de EU in deze moeilijke periode. Ze bevatten ook links naar nationale informatie over specifieke sectoren en beroepen. In de richtsnoeren komen de volgende kwesties aan bod:

  • risicobeoordeling en passende maatregelen
  • participatie van werknemers
  • zorg dragen voor werknemers die ziek zijn geweest
  • plannen en leren voor de toekomst
  • goed geïnformeerd blijven
  • informatie voor sectoren en beroepen

Bij de richtsnoeren die het EU-OSHA in samenwerking met de Europese Commissie heeft opgesteld, is ook dankbaar gebruikgemaakt van de input van het tripartiet Raadgevend Comité voor veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats en het Comité van hoge functionarissen van de arbeidsinspectie. De richtsnoeren zullen regelmatig met betrouwbare informatie worden bijgewerkt naarmate de situatie zich verder ontwikkelt.

Achtergrondinformatie

De uitbraak van het coronavirus bewijst dat het van cruciaal belang is solide maatregelen te nemen om de veiligheid en de gezondheid in alle sectoren te waarborgen.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) is het agentschap van de Europese Unie voor informatie over veiligheid en gezondheid op het werk.

Bij het begin van de coronaviruscrisis heeft het EU-OSHA al guidance for workplaces gepubliceerd. Het heeft een compilatie gemaakt van de belangrijkste informatie en adviezen over de uitbraak van het coronavirus.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 april 2020