Europa herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan insecten (bijen, vlinders, libellen, motten...) die 80% van de gecultiveerde soorten en in het wild bloeiende planten bestuiven.
Veel soorten staan helaas op de rand van uitsterven. De bedreiging voor de natuur, het menselijk welzijn en de voedselzekerheid is reëel. Via het Europees burgerinitiatief "Red de bijen en de boeren" hebben de Europeanen de EU duidelijk gevraagd in deze zaak in te grijpen.
Op 24 januari presenteerde de Commissie “Een New Deal voor Bestuivers” om de achteruitgang actief te bestrijden.
Concreet stelt de Commissie een aantal doelstellingen voorop die tegen 2030 behaald moeten worden, en worden daaraan een aantal acties gekoppeld, verdeeld in 3 prioriteiten:
- instandhouding van bestuivers verbeteren en de oorzaken van hun achteruitgang aanpakken;
- de kennis van de oorzaken en gevolgen van deze achteruitgang verbeteren;
- de samenleving (bedrijven en burgers) mobiliseren en ervoor te zorgen dat de lidstaten nationale bestuiversstrategieën ontwikkelen.
De volledige lijst van acties staat in de bijlage bij de mededeling "Een New Deal voor bestuivers".
Volgende stappen
De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad de nieuwe acties goed te keuren en deel te nemen aan de uitvoering ervan, in nauwe samenwerking met alle belanghebbenden. Later dit jaar zal de Commissie in een specifieke mededeling reageren op het burgerinitiatief "Red de bijen en de boeren".
Achtergrond
De “New Deal voor bestuivers” is een herziening van het Europees bestuiversinitiatief van 2018. Het vormt een aanvulling op het wetgevingsvoorstel inzake natuurherstel dat de Commissie in juni 2022 heeft ingediend en is een belangrijk onderdeel van de biodiversiteitsstrategie 2030, de "van boer tot bord"-strategie en de Green Deal voor Europa.
Meer informative
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 24 januari 2023
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België