Gisteren 28 november kregen bewoners, ondernemers en sociale initiatiefnemers uit Sint-Niklaas in primeur zicht op hoe Cocon zich heel binnenkort ontpoppen zal tot dé circulaire en sociale hub van het Waasland. Samen met Burgemeester Lieven Dehandschutter, Adjunct-Vertegenwoordiger van de Commissie Tom De Smedt en andere genodigden, kregen ze een rondleiding in de duurzaam gerenoveerde gebouwen van de oude Nobels-Peelmanfabriek. Opleidingscentra, bedrijven en kringloopinitiatieven krijgen er vanaf januari 2025 alle ruimte om zich te ontwikkelen en mee te bouwen aan het EU-actieplan voor een volledige kringloopeconomie tegen het jaar 2050.
Bij de opening sprak Tom De Smedt: “Met dit nieuwe centrum geven we Sint-Niklaas een extra troef om onze economie circulair en klimaatneutraal te maken tegen 2050. Bovendien toont Cocon hoe lokale partners en bewoners samen werk maken van innovatie. Een cocon is een mooi symbool voor de transformatie die hier plaatsvindt en waaruit een nieuwe creatieve dynamiek ontstaat. Fijn om hiertoe bij te dragen vanuit de Europese Unie, in nauwe samenwerking met de talrijke partners in Vlaanderen en in het Waasland in het bijzonder.”
Tijdens de officiële opening tekende burgemeester Dehandschutter ook de European Circular Cities Declaration. Sint-Niklaas wordt zo de achtste Belgische gemeente die zich engageert om een circulaire lokale economie te ontwikkelen.
De Coconsite - die de Stad Sint-Niklaas in 2022 een Circubuild-award opleverde voor de toonaangevende circulaire heropbouw – stelt binnenkort verhuurbare ruimtes, een kenniscentrum circulaire economie, gedeelde atelier- en vergaderruimtes, een cafetaria en een kwalitatieve buitenruimte ter beschikking ten behoeve van ondernemers en burgers. Benieuwd? Eerste verkenning van de site op zaterdag 30 november 2024, voor iedereen die mee op de kar wil voor de circulaire economie van morgen.
Achtergrond
De opening van “Cocon: circulaire hub Sint-Niklaas” zet de kroon op het werk van een vijfjaren- traject en -project waarin de stad Sint-Niklaas, met financiële steun vanuit de provincie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en de Europese Unie – via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) – een oude industriële site de 21e eeuw in katapulteerden door er een kruispunt voor duurzame bedrijvigheid en innovatie van te maken.
De site is een speerpunt voor ‘OK Toekomst’, het label waaronder de stad Sint-Niklaas alle initiatieven bundelt die het lokale klimaatplan voor 2030 bewaarheid zullen maken. Het lokale klimaatplan is een schakel in een groot geheel, waarbij we in de Europese Unie van lokaal tot internationaal streven naar een koolstof-neutrale samenleving en economie in 2050, met behulp van de Europese Green Deal.
Meer informatie
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 28 november 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België