Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel26 juli 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Bosbranden: EU biedt cruciale hulp aan het Middellandse Zeegebied

Terwijl verschillende landen worstelen met snel om zich heen grijpende bosbranden, versterkt de EU haar brandbestrijdingsinspanningen en biedt ze de getroffen gemeenschappen broodnodige steun.

Growth

Sinds 18 juli worden zo meer dan 490 brandweerlieden en 9 blusvliegtuigen ingezet in Griekenland en Tunesië. Deze twee landen aan de Middellandse Zee hadden namelijk het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd, waarop de EU snel reageerde, met:

  • Een bijdrage van 10 landen (Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Frankrijk, Italië, Malta, Polen, Roemenië, Slowakije en Servië) in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming om de bosbranden in Griekenland te bestrijden. Met name 490 brandweerlieden en 7 vliegtuigen helpen mee blussen in verschillende gebieden van het land. De EU ondersteunt ook de coördinatie van de blusoperaties in Griekenland en via haar Copernicus-satelliet zorgt de EU ook voor het in kaart brengen van de schade in de regio Attica en Rhodos.
  • 2 Canadairs vanuit de reserve rescEU vanuit Spanje, die worden ingezet in het noordwesten van Tunesië.

De bosbranden, die worden aangewakkerd door droge weersomstandigheden en hoge temperaturen, vormen een ernstige bedreiging voor mensenlevens, bestaansmiddelen en ecosystemen in het hele Middellandse Zeegebied. In antwoord hierop laat het EU-mechanisme voor civiele bescherming opnieuw zien dat het een belangrijk instrument is voor solidariteit en samenwerking tussen de EU-lidstaten en daarbuiten.

rescEU en het mechanisme voor civiele bescherming van de EU

Als reactie op de bosbranden beschikt de EU over een tijdelijke vloot vliegtuigen en helikopters als onderdeel van rescEU. rescEU is een aanvulling op de EU-pool gelinkt aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming, die momenteel beschikt over 4 middelgrote amfibische vliegtuigen (type Canadair), 5 bosbrandbestrijdingsteams op de grond zonder voertuigen en 7 met voertuigen, en 2 beoordelings-/adviesteams. Daarnaast staan er meer dan 400 brandweerlieden klaar om onmiddellijk in actie treden gedurende de hele zomer.

Om beter voorbereid te zijn om de lidstaten tijdens dit bosbrandseizoen te ondersteunen, heeft de EU ook haar coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties versterkt met een speciaal team voor bosbranden dat waakt, anticipeert en vroegtijdig actie onderneemt.

De lidstaten kunnen het EU-mechanisme voor civiele bescherming activeren om bijstand te vragen bij het bestrijden van bosbranden. rescEU versterkt de EU-respons op het gebied van civiele bescherming door het aanleggen van een reservecapaciteit die wordt ingezet als er geen andere nationale middelen beschikbaar zijn.

Meer weten

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België