Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel27 januari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Internationale dag ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Shoah: “nooit meer, is nu”

De herdenking van de Shoah vormt een essentiële pijler in de inspanningen die we leveren om onze geschiedenis nooit te vergeten.

Participation de Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, to the event 'Iwalk Belgium – Hidden Children, survivors of the Holocaust in Belgium'

 

In haar uiteenzetting aan de vooravond van de Internationale Dag voor de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust herinnert Commissievoorzitter von der Leyen eraan dat "Nu de laatste overlevenden van de Holocaust verdwijnen, we nieuwe vormen van herdenking moeten vinden en nieuwe onderwijsmethoden moeten implementeren, gebruikmakend van de laatste sporen van het verleden. Daarom zetten we een ‘netwerk van plaatsen waar de Holocaust plaatsvond’ op, een vlaggenschipactie in de EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme. Herdenkingsplaatsen moeten bewaard blijven en gebruikt worden voor educatieve en herdenkingsdoeleinden.”

Met dit in gedachten organiseerde het Huis van de Europese geschiedenis op 23 januari de 'IWalk Belgium tour', een rondleiding op basis van een mobiele applicatie, waarbij bezoekers – waaronder vicevoorzitter Schinas, die verantwoordelijk is voor het promoten van onze Europese manier van leven, en staatssecretaris voor Gelijkheid Marie-Colline Leroy – in de voetsporen traden van overlevenden van de Holocaust, op zes locaties in Brussel.

Participation de Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, to the event 'Iwalk Belgium – Hidden Children, survivors of the Holocaust in Belgium'

Context

De Commissie presenteerde op 5 oktober 2021 de allereerste strategie ter bestrijding van antisemitisme en ter ondersteuning van het joodse leven, om de EU-lidstaten en het maatschappelijk middenveld te helpen bij de bestrijding van antisemitisme. De strategie is opgebouwd rond drie pijlers: het voorkomen en bestrijden van alle vormen van antisemitisme; bescherming en ondersteuning van het joodse leven in de EU; en onderwijs, onderzoek en herdenking van de Holocaust.

Op 6 november 2023 bracht ze tot slot een mededeling uit met als titel “Geen plaats voor haat: een verenigd Europa tegen haat”, waarin wordt gepleit voor een betere bescherming van openbare ruimten, met name Joodse gebedshuizen, en de bestrijding van haat op het internet. Een belangrijke aanbeveling die ons eraan herinnert dat "haat onaanvaardbaar is, in de Europese Unie en in de hele wereld. Politici en publieke figuren, maar ook burgers uit alle lagen van de bevolking, moeten bereid zijn haat te bestrijden en aan de kaak te stellen."

Het kaderbesluit van 2008 betreffende de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat zorgt ervoor dat ernstige uitingen van racisme en vreemdelingenhaat worden bestraft met doeltreffende strafrechtelijke sancties - dit omvat ook het publiekelijk vergoelijken, ontkennen of bagatelliseren van de Holocaust. De Commissie onderneemt ook belangrijke stappen om de verspreiding van verkeerde informatie over de Holocaust, zowel online als offline, een halt toe te roepen.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België