Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel5 maart 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Europese Commissie en hoofd diplomatieke dienst van de EU presenteren allereerste strategie voor de Europese defensie-industrie

Deze strategie bevat een visie om de paraatheid van de defensie-industrie te verbeteren en deze aan te passen aan nieuwe veiligheidsuitdagingen. De EU-lidstaten moeten meer, beter en gezamenlijk aankopen.

Fire Blade 2022 - European Defence Agency helicopter exercise in Hungary

 

De afgelopen twee jaar werd het Europese continent met de Russische oorlog tegen Oekraïne opnieuw geconfronteerd met een zeer ingrijpend conflict. Ons optreden is van essentieel belang om Oekraïne te ondersteunen en de positie van de EU als gemeenschappelijke veiligheidsverstrekker te versterken. Deze strategie zal ons in staat stellen over te stappen van een crisisrespons naar een structurele paraatheid op vlak van defensie.

Daartoe moeten de lidstaten meer, beter, samen en binnen Europa investeren. De strategie voor de Europese defensie-industrie (EDIS) bevat een reeks acties die er op gericht zijn om:

  • de vraag naar collectieve defensie te ondersteunen;
  • te zorgen voor de beschikbaarheid van alle defensiegerelateerde producten, via een meer responsieve, technologische en industriële defensiebasis;
  • ervoor te zorgen dat de nationale en EU-begrotingen de aanpassing van de Europese defensie-industrie aan de nieuwe veiligheidscontext ondersteunen.

De EDIS bevat ook indicatoren om de vooruitgang van de lidstaten op vlak van industrieparaatheid te meten. Deze worden verzocht om:

  • tegen 2030 minstens 40 % van het defensiematerieel gezamenlijk aan te schaffen;
  • ervoor te zorgen dat de waarde van de handel in defensiegerelateerde producten binnen de EU, tegen 2030, ten minste 35 % van de waarde van de EU-defensiemarkt  vertegenwoordigt;
  • gestaag vooruitgang te boeken bij de aankopen binnen de EU, van ten minste 50 % van hun begroting voor overheidsopdrachten rond defensie tegen 2030; en 60 % tegen 2035.

De Commissie en de diplomatieke dienst van de EU dienen ook een wetgevingsvoorstel voor een Europees programma voor de defensie-industrie (EDIP) in. Dat voorziet: 1,5 miljard euro aan financiële steun voor de periode 2025-2027 ter versterking van de Europese technologische en industriële defensiebasis; een rechtskader om de samenwerking op defensiegebied tussen de EU-landen te stimuleren; een regeling om de beschikbaarheid en veiligheid van defensiegerelateerde producten te waarborgen; de start van Europese defensieprojecten van gemeenschappelijk belang, met mogelijke financiële steun van de EU; de oprichting van een bestuursstructuur waarbij de lidstaten volledig betrokken zijn, om de algehele samenhang van het EU-optreden op vlak van de defensie-industrie te waarborgen.

Een sterkere en responsievere Europese defensie-industrie zal de lidstaten en uiteindelijk de EU-burgers ten goede komen. Deze zal eveneens de EU-partners zoals de NAVO en Oekraïne ten goede komen aan de belangrijke EU-partners.

Meer informatie 

Bijzonderheden

Datum publicatie
5 maart 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België