Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel25 januari 2021Leestijd: 2 min

Europese Commissie geeft startsein voor de belofte inzake groene consumptie

Rechargeable battery on a leaf
Bedrijven die meedoen, beloven met het zetten van hun handtekening het tempo van hun bijdrage aan een groene transitie op te voeren.

De Europese Commissie heeft het startsein gegeven voor haar nieuwe belofte inzake groene consumptie, het eerste initiatief in het kader van de nieuwe consumentenagenda. De belofte inzake groene consumptie maakt deel uit van het Europees klimaatpact, een EU-breed initiatief om mensen, gemeenschappen en organisaties te betrekken bij klimaatactie en het bouwen aan een groener Europa.

Bedrijven die meedoen, beloven met het zetten van hun handtekening het tempo van hun bijdrage aan een groene transitie op te voeren. Colruyt GroupDecathlonLEGO Group, L'Oréal en Renewd zijn de pioniers die als eerste deelnemen aan dit proefproject.

De belofte inzake groene consumptie is gebaseerd op een reeks van vijf kernbeloften. Om zich bij de groene belofte aan te sluiten, verbinden ondernemingen zich ertoe ambitieuze maatregelen te nemen om hun impact op het milieu te verbeteren en consumenten te helpen duurzamere aankopen te doen. Zij moeten concrete maatregelen nemen op ten minste drie van de vijf gebieden waarop beloften worden gedaan en de geboekte vooruitgang aantonen aan de hand van gegevens die zij vervolgens openbaar maken. Dit zijn de vijf gebieden waarop de kernbeloften worden gedaan:

  1. Het berekenen van de koolstofvoetafdruk van de onderneming, met inbegrip van haar toeleveringsketen.
  2. Het berekenen van de koolstofvoetafdruk van een selectie van toonaangevende producten van de onderneming.
  3. Het opvoeren van de verkoop van duurzame producten of diensten als onderdeel van de totale verkoop van de onderneming of het geselecteerde bedrijfsonderdeel ervan.
  4. Het vastleggen van een deel van de uitgaven voor public relations van de onderneming voor de bevordering van duurzame praktijken overeenkomstig de uitvoering door de Commissie van het beleid en de acties in het kader van de Europese Green Deal.
  5. Het waarborgen dat de aan de consument verstrekte informatie over de koolstofvoetafdruk van de onderneming en die van het product gemakkelijk vindbaar, nauwkeurig en duidelijk is, en het up-to-date houden van deze informatie wanneer de voetafdruk kleiner of groter wordt.

Vervolgstappen

Wanneer ondernemingen uit de non-foodsectoren of detailhandelsondernemingen die zowel levensmiddelen als non-foodproducten verkopen interesse hebben om zich bij de groene belofte aan te sluiten, kunnen zij vóór eind maart 2021 contact opnemen met de Europese Commissie.

Achtergrond

De groene transitie is een van de belangrijkste prioriteiten van de nieuwe consumentenagenda, die tot doel heeft ervoor te zorgen dat op de EU-markt voor consumenten duurzame producten beschikbaar zijn en dat consumenten beter worden geïnformeerd, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken.

De belofte inzake groene consumptie is een van de initiatieven die de Commissie ontplooit om consumenten in staat te stellen duurzamere keuzes te maken.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 januari 2021