Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel16 februari 2023Vertegenwoordiging in België

Commissie zet nieuwe stap in de vergroening van het wegtransport

Na haar voorstel om vanaf 2035 enkel nog emissievrije nieuwe wagens op de markt toe te laten, wil de Commissie nu ook tegen 2030nieuwe bussen emissievrij maken en tegen 2040 een emissiereductie van 90% opleggen voor nieuwe vrachtwagens.

Solidarity with Ukraine - School buses from Luxembourg 

Met haar voorstel voor ambitieuze nieuwe CO2-emissiedoelstellingen voor nieuwe zware bedrijfsvoertuigen mikt de Commissie op een aanzienlijke vermindering van de CO2-emissies in de vervoerssector, aangezien vrachtwagens, stadsbussen en langeafstandsbussen meer dan 6 % van de totale broeikasgasemissies in de EU (25 % van de broeikasgasemissies van het wegvervoer) veroorzaken.

Het voorstel van de Commissie omvat de geleidelijke invoering van de volgende strengere CO2-emissienormen voor alle nieuwe zware bedrijfsvoertuigen met gecertificeerde CO2 -emissies, ten opzichte van de waarden van 2019:

  • 45 % emissiereductie vanaf 2030;
  • 65 % emissiereductie vanaf 2035;
  • 90 % emissiereductie vanaf 2040.

Om een snellere uitrol van emissievrije bussen in steden te stimuleren, stelt de Commissie ook voor om alle nieuwe stadsbussen tegen 2030 emissievrij te maken.

Indien het voorstel goedgekeurd wordt, zal de uitvoering ervan ook de vraag naar ingevoerde fossiele brandstoffen verlagen en energiebesparingen en -efficiëntie in de vervoerssector van de EU verbeteren, ten voordele van gebruikers en ondernemers in de vervoerssector, en in lijn met de doelstellingen van de Europese Green Deal en REPowerEU. Ook zal het de luchtkwaliteit verbeteren, met name in steden, evenals de gezondheid van de Europese burgers.

Bovendien is de sector van zwaar wegtransport van cruciaal belang om de Europese industrie voor schone technologie te ondersteunen en het internationale concurrentievermogen te versterken. De EU is marktleider wat de productie van vrachtwagens en bussen betreft en een gemeenschappelijk juridisch kader, als leidraad voor EU-investeringen in innovatieve emissievrije technologieën en stimulans voor de uitrol van oplaad- en tankinfrastructuur, zou die positie ook voor de toekomst veiligstellen.

Het voorstel ligt in dezelfde lijn als een eerder voorstel van de Europese Commissie om tegen 2035 een einde te maken aan de verkoop, in de EU, van auto's die CO2 uitstoten. In oktober 2022 werd hierover een politiek akkoord gevonden tussen het Europees Parlement en de Raad, en met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen verklaarde het Europees Parlement zich vandaag ook formeel akkoord . De nieuwe wetgeving bepaalt de weg naar nul CO2-uitstoot voor nieuwe personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen in 2035. De tussentijdse emissiereductiedoelstellingen zijn voor 2030 vastgesteld op 55% voor auto's en 50% voor bestelwagens. Na de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement moet de tekst nu ook formeel door de Raad worden goedgekeurd vooraleer hij wet wordt. Uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans verwelkomde de duidelijke steun van het Europees Parlement voor het emissievrij maken van nieuwe (bestel)wagens als volgt: “Dankzij deze stemming kunnen EU-burgers in schone, betaalbare auto's rijden. De wereldwijde transitie is aan het gebeuren en de auto-industrie van de EU is klaar om het voortouw te nemen.” 

Achtergrond

De emissies in de sector zware bedrijfsvoertuigen zijn sinds 2014 elk jaar gestegen, met uitzondering van 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie. De overgrote meerderheid van de zware bedrijfsvoertuigen in het EU-wagenpark (99 %) rijdt momenteel op verbrandingsmotoren, die grotendeels worden aangedreven door ingevoerde fossiele brandstoffen, zoals diesel. Dit vergroot de energieafhankelijkheid van de EU en de huidige volatiliteit van de energiemarkt.

De nu bestaande wetgeving geeft geen voldoende duidelijk langetermijnsignaal af aan investeerders en vormt geen goede weerspiegeling van de nieuwe realiteit in de energiesector en de snelle ontwikkelingen in de mondiale industrie voor zware bedrijfsvoertuigen. De voorgestelde nieuwe CO2-normen zijn in overeenstemming met de versterkte klimaatambities van de EU, het “Fit for 55”-pakket en de Overeenkomst van Parijs.

De Commissie heeft in juli 2021 een voorstel voor de  verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen gedaan om de nodige oplaadinfrastructuur te ontwikkelen ter ondersteuning van de groene transitie van de sector zware bedrijfsvoertuigen. In het bijzonder heeft de Commissie voorgesteld om op regelmatige afstanden oplaad- en tankpunten te installeren langs belangrijke snelwegen: om de 60 km voor elektrisch opladen en om de 150 km voor het tanken van waterstof.

De Europese Commissie verwelkomde eerder het akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad over haar voorstel dat alle nieuwe, in de EU geregistreerde auto's en bestelwagens tegen 2035 emissievrij zou moeten maken.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België