Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel24 januari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

De strijd tegen georganiseerde misdaad en drugshandel: De Commissie en het Belgisch voorzitterschap lanceren Europese havenalliantie

Het publiek-private partnerschap European Ports Alliance heeft tot doel alle relevante belanghebbenden samen te brengen om oplossingen te ontwikkelen om havens te beschermen tegen drugshandel en criminele infiltratie.

Participation of Paolo Gentiloni and Ylva Johansson, European Commissioners, in the launch of the European Ports Alliance in Havenhuis (Antwerp)

 

De overgrote meerderheid aan illegale drugs die de EU binnenkomen, wordt via de zee verhandeld. 70 % van de inbeslagnames van deze drugs vinden plaats in Europese havens. De afgelopen jaren hebben de inbeslagnames van cocaïne in de EU recordniveaus bereikt. In België alleen al hebben de autoriteiten maar liefst 121 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen in 2023. Dat betekent een recordstijging van 10 % ten opzichte van het jaar voordien. Vandaar het essentiële belang van samenwerking tussen nationale en Europese autoriteiten en Europese havens.

Met de oprichting van de European Ports Alliance hebben alle relevante actoren — politieke autoriteiten, rechtshandhavers, douanediensten van publieke en particuliere marktdeelnemers die in de havens actief zijn — zich ertoe verbonden gezamenlijk de dreigingen van de georganiseerde misdaad aan banden te leggen.

Het doel van dit publiek-private partnerschap is de veiligheid in de Europese havens op uniforme wijze te waarborgen door kwetsbaarheden op te sporen, ‘best practices’ uit te wisselen en praktische oplossingen te zoeken. Het zal ook intimidatie, corruptie en criminele infiltratie in havens aanpakken, door de toepassing van EU- en internationale veiligheidsnormen en de samenwerking van rechtshandhavings- en douaneautoriteiten met publieke en particuliere marktdeelnemers die in havens werkzaam zijn.

Volgende stappen

De publiek-private alliantie komt jaarlijks op ministerieel niveau bijeen om de resterende uitdagingen in kaart te brengen, strategische prioriteiten vast te stellen en gedachten uit te wisselen over de vooruitgang. Vergaderingen van hoge ambtenaren zullen worden gewijd aan de voorbereiding en follow-up van de prioriteiten die tijdens de jaarlijkse ministeriële bijeenkomst zijn vastgesteld.

Context

De strijd tegen georganiseerde misdaad en drugshandel vormen een prioriteit van de Commissie, die kadert binnen de EU-strategie voor de veiligheidsunie, de EU-strategie ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit en de EU-strategie inzake drugs.

De European Ports Alliance is een vlaggenschipinitiatief van de routekaart van de EU ter bestrijding van drugshandel en georganiseerde misdaad, die de Commissie op 18 oktober 2023 heeft aangenomen.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België