Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel31 januari 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

EU en sociale partners verbinden zich er in Hertoginnedal toe de sociale dialoog te versterken om arbeidsproblemen aan te pakken

Vandaag hebben de Europese Commissie, het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en de Europese sociale partners op de top van de sociale partners in Hertoginnedal een “tripartiete verklaring voor een bloeiende Europese sociale dialoog”

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Nicolas Schmit, European Commissioner, in the Val Duchesse Social Partners Summit

 

De sociale dialoog — de dialoog tussen vertegenwoordigers van werknemers en van bedrijven — is een fundamenteel onderdeel van het Europees sociaal model, draagt bij tot economische welvaart, verbetert de levens- en arbeidsomstandigheden, bevordert het concurrentievermogen van EU-bedrijven en helpt om te anticiperen op veranderingen en deze in goede banen te leiden, bijvoorbeeld in de context van de groene en de digitale transitie.

De top van de sociale partners in Hertoginnedal in 2024 werd bijgewoond door voorzitter Von der Leyen, premier De Croo, vicevoorzitter Schinas, commissaris Schmit, de Belgische ministers Dermagne, Vandenbroucke en Clarinval, en vertegenwoordigers van het EVV, Business Europe, SMEunited en SGI Europe.

Belangrijkste resultaten van de top

De Commissie, het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en de Europese sociale partners zijn overeengekomen om:

  • Tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden aan te pakken: hoogwaardige banen en een beroepsbevolking met de juiste vaardigheden zijn essentieel voor het concurrentievermogen van de EU. Bijna twee derde (63 %) van de kleine en middelgrote ondernemingen zei in een recente Eurobarometer-enquête dat tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden hun algemene bedrijfsactiviteiten momenteel remmen. De Commissie zal in samenwerking met de sociale partners uiterlijk in het voorjaar van 2024 een actieplan presenteren om tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden aan te pakken.
  • De Europese sociale dialoog centraal te stellen in onze gemeenschappelijke toekomstvisie: de sociale partners spelen een essentiële rol bij de wijze waarop de EU reageert op en zich aanpast aan veranderende economische en sociale omstandigheden, onder meer in het licht van de groene en de digitale transitie.
  • Een gezant voor de Europese sociale dialoog te benoemen:  De gezant, die door de Commissie benoemd werd, zal de uitvoering van de mededeling van de Commissie over de versterking van de sociale dialoog in de EU ondersteunen en coördineren. De sociale partners kunnen bij de gezant terecht om gezamenlijk kwesties met betrekking tot de sociale dialoog aan te kaarten.
  • Een pact voor de Europese sociale dialoog te sluiten: een reeks bipartiete en tripartiete bijeenkomsten om na te gaan hoe de sociale dialoog op EU-niveau verder kan worden versterkt. Het is de bedoeling het pact begin 2025 te sluiten.

Achtergrond

De sociale dialoog is verankerd in het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) en wordt benadrukt in beginsel 8 van de Europese pijler van sociale rechten en in het actieplan voor de pijler. In artikel 154 VWEU is bepaald dat de Commissie verplicht is de sociale partners te raadplegen over wetgevingsvoorstellen op het gebied van sociaal beleid en hen in staat te stellen te onderhandelen over overeenkomsten die door middel van EU-wetgeving kunnen worden uitgevoerd.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België