De EU door de ogen van Gen Z: een project met studenten van hogeschool Howest uit Kortrijk
Direct naar de inhoud
Een officiële website van de Europese UnieEen officiële website van de EU
Vertegenwoordiging in België
  • Nieuwsartikel
  • 31 maart 2025
  • Vertegenwoordiging in België
  • Leestijd: 1 min

De EU door de ogen van Gen Z: een project met studenten van hogeschool Howest uit Kortrijk

Hoe zien jongeren de Europese Unie? Via welke platformen en kanalen kan Europa jongeren best bereiken? In samenwerking met hogeschool Howest gingen we in dialoog met jongeren van Gen Z.

Howest
@European Union

45 studenten van de Bachelor Communicatie en 9 coaches uit 16 verschillende landen kwamen een week lang samen aan de hogeschool Howest in Kortrijk. Het doel: in dialoog gaan met de Europese Commissie om de stem van deze instelling te versterken bij jongeren in België. Meer specifiek, om de prioriteiten en het beleid van de EU dichter bij Generatie Z of Gen Z te brengen, met andere woorden jongeren geboren tussen 1997 en 2012 die zijn opgegroeid met internet, sociale media en moderne technologie.

Na een eerste inleiding over de EU, de Europese Commissie en welke media ze gebruikt om in contact te komen met burgers, waaronder jongeren, kreeg de groep van ongeveer 50 internationale studenten de kans om de Commissie in levenden lijve te bezoeken. Ze kregen er tevens uitleg over drie beleidsdomeinen, gegeven door experten van kabinetten, de woordvoerdersdienst en DG EAC van de Europese Commissie.

Na een eerste presentatie over de EU, de Europese Commissie en de media die zij gebruikt om met burgers - waaronder jongeren - te communiceren, reisde de groep van ongeveer vijftig internationale studenten naar Brussel. Op het programma: een rondleiding door de Europese Commissie en presentaties over drie beleidsdomeinen – klimaat, democratie en jeugd – gegeven door deskundigen van de kabinetten, de woordvoerdienst en het directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Commissie.

De jongeren vormden vervolgens acht teams waarin ze werkten aan de creatie en ontwikkeling van trendy formats terwijl ze de rol van de Europese Commissie uitlegden aan het Generatie Z-publiek. De 8 groepen, allemaal nieuwsgierig en zeer toegewijd, spaarden kosten noch moeite: ze voerden onderzoek uit, hielden interviews en brainstormden over innovatieve inhoudelijke concepten/prototypes.

Op de vijfde en laatste dag van het project kwamen studenten, leerkrachten en leden van de vertegenwoordiging van de Commissie in België samen in Kortrijk voor een presentatie van de concepten en voorstellen. Belangrijkste conclusies: Gen Z geeft de voorkeur aan communicatiemedia waarnaar ze kunnen luisteren, zoals podcasts, en hecht belang aan duidelijke communicatie over kwesties gerelateerd aan het klimaat. 

Een echt spannend, win-win project dat de Vertegenwoordiging in staat heeft gesteld haar kennis van de communicatiestijl van Generatie Z te verrijken en jongeren een beter begrip heeft gegeven van de rol van de EU.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 maart 2025
Auteur
Vertegenwoordiging in België