Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel18 januari 2022Vertegenwoordiging in België

Inschrijvingen voor de 2022 editie van de Nieuwe Europese Bauhaus-prijzen geopend

De New European Bauhaus prijzen zijn een erkenning voor ideeën van jong talent en voor bestaande projecten die uitblinken in duurzaamheid, inclusiviteit en esthetiek en die de EU Green Deal dichter bij de mensen en de lokale gemeenschappen brengen.

bauhaus

Het Nieuwe Europese Bauhaus is een ecologisch, economisch en cultureel initiatief met als doel design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen te combineren en zo de Europese Green Deal concreet vorm te geven. Met de Nieuwe Europese Bauhaus prijzen wil de Commissie bestaande projecten of nieuwe ideeën die onze leefomgeving zowel duurzaam, inclusieve als esthetisch maken, in de verf zetten.

De 2022 prijzen zijn onderverdeeld in vier categorieën:

  • weer voeling krijgen met de natuur;
  • een gevoel van verbondenheid hervinden;
  • prioriteit geven aan de plaatsen en mensen die er het meest behoefte aan hebben;
  • de behoefte aan een levenscyclusbenadering voor de lange termijn in het industriële ecosysteem.

Binnen elke categorie zijn er twee parallelle wedstrijdonderdelen:

  • de Nieuwe Europese Bauhaus-prijzen – voor bestaande voorbeelden die in de afgelopen twee jaar voltooid zijn;
  • de “Rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus” – voor concepten en ideeën van jonge mensen (30 jaar of jonger).

Bovenop de 16 prijzen (een eerste en een tweede prijs per onderdeel van elke categorie) die de jury toekent, worden er nog twee extra publieksprijzen uitgereikt. De 18 winnaars zullen prijzen tot 30 000 euro ontvangen, evenals een communicatiepakket zodat zij hun initiatieven kunnen promoten en verder ontwikkelen.

Kandidaturen kunnen ingediend worden tot 28 februari 2022 om 19.00 uur (MET). Nationaliteit en achtergrond van de kandidaten spelen geen rol, zolang hun concepten, ideeën en projecten maar in de EU zijn ontwikkeld of zich daar fysiek bevinden.

Achtergrond

Het Nieuw Europees Bauhaus werd gelanceerd door voorzitter Von der Leyen, in haar toespraak over de Staat van de Unie van 2020. Duizenden mensen en organisaties binnen en buiten Europa hebben meegewerkt aan het ontwerpen ervan.

In september 2021 is het initiatief overgegaan van de gezamenlijke ontwerpfase naar de uitvoeringsfase: in een mededeling van de Commissie zijn beleids- en financieringsmaatregelen voorgesteld om het initiatief concreet te maken.

Voor de eerste editie van Bauhaus-prijzen in 2021 werden meer dan 2000 aanvragen ingestuurd. De nieuwe editie van 2022 wil dat succes doortrekken, met nieuwe inspirerende voorbeelden van hoe ons dagelijks leven, onze leefomgeving en onze ervaringen kunnen worden getransformeerd.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België