Uit deze twee verslagen blijkt dat het EU-beleid de luchtvervuiling, het gebruik van pesticiden en het plastic afval in zee effectief heeft teruggedrongen. De verontreinigingsniveaus zijn echter nog steeds te hoog, vooral als het gaat om geluidsoverlast, het vrijkomen van microplastics in het milieu, verontreiniging door voedingsstoffen en afvalproductie. Volgens deze rapporten zijn er veel ambitieuzere maatregelen nodig om onze doelstellingen voor het terugdringen van de vervuiling tegen 2030 te halen.
De beginselen van nulverontreiniging moeten in alle beleidsmaatregelen worden geïntegreerd en op alle niveaus worden toegepast om de nodige vooruitgang te boeken. In deze context zal de ontwikkeling van de circulaire economie in de EU helpen om het verbruik van hulpbronnen te verminderen en bijgevolg de druk op ecosystemen en de volksgezondheid te verlichten. Ten slotte zullen maatregelen zoals die van het actieplan voor nulverontreiniging de duurzame overgang van de Europese economie ondersteunen en tegelijk haar concurrentievermogen versterken.
“Zero Pollution” Dashboard
Beide verslagen gaan gepaard met het eerste “Zero Pollution” Dashboard, dat de vooruitgang toont die de gewesten in België maar ook die in andere EU-lidstaten en alle hoofdsteden, waaronder Brussel, hebben geboekt bij het schoner maken van lucht, water en bodem.
Het dashboard vergelijkt regio's met elkaar en met het EU-gemiddelde. De vergelijking is gebaseerd op verschillende milieuverontreinigingsindicatoren die betrekking hebben op gezondheid, bescherming van ecosystemen en biodiversiteit, alsook op productie en consumptie.
Meer info
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 3 maart 2025
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België