Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
  • Nieuwsartikel
  • 15 november 2024
  • Vertegenwoordiging in België
  • Leestijd: 2 min

Economische najaarsvoorspellingen 2024 voor de Europese Unie: een geleidelijk herstel in een ongunstig klimaat

Voor België wordt verwacht dat de economie in 2024 iets zal vertragen met een groei van 1,1%. Daarna zou de groei weer iets moeten aantrekken naar 1,2% in 2025 en 1,5% in 2026, dankzij een verbetering van de vraag binnen en buiten het land.

Press conference by Paolo Gentiloni, European Commissioner, on the Autumn 2024 Economic Forecast

De Europese Commissie heeft vandaag haar economische voorspellingen voor de herfst bekendgemaakt. België en de EU als geheel moeten de gekende structurele uitdagingen aanpakken en de productiviteit stimuleren. Dit vereist hervormingen en investeringen als onderdeel van de herstel- en veerkrachtplannen en de schuldreductie.

Voorspelling voor de EU

Na een lange periode van stilstand groeit de economie in de EU weer een beetje, terwijl de inflatie langzaam afneemt. De verwachting is dat de groei zal versnellen door een herstel van de uitgaven van consumenten en een toename van investeringen. Hoewel de inflatie in oktober iets steeg door hogere energieprijzen, blijft de algemene trend van dalende inflatie die eind 2022 begon, doorgaan. De arbeidsmarkt blijft sterk, met een historisch laag werkloosheidspercentage van 5,9% in oktober. Ook slagen de EU-landen erin om hun begrotingstekorten te verkleinen.

Toch zijn er ook zorgen en risico's die de vooruitzichten kunnen beïnvloeden. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de spanningen in het Midden-Oosten en strengere handelsmaatregelen van andere landen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de handel, wat belangrijk is voor de open economie van de EU. Daarnaast kunnen interne politieke onzekerheden en problemen in de productiesector de concurrentiepositie van landen verzwakken en de groei en werkgelegenheid negatief beïnvloeden. Verder kan vertraging bij het uitvoeren van herstelplannen de groei nog meer vertragen. Tenslotte laten de recente overstromingen in Spanje zien hoe schadelijk frequente natuurrampen kunnen zijn, niet alleen voor mensen en het milieu, maar ook voor de economie.

Voorspelling voor België

In België wordt verwacht dat de economie in 2024 iets zal vertragen met een groei van 1,1%. Daarna zou de groei weer iets moeten aantrekken naar 1,2% in 2025 en 1,5% in 2026, dankzij een verbetering van de vraag binnen en buiten het land. Door het stopzetten van energiemaatregelen wordt verwacht dat de inflatie stijgt naar 4,4% in 2024. Maar de druk op de prijzen zal waarschijnlijk afnemen, waardoor de inflatie daalt naar 2,9% in 2025 en 1,9% in 2026. Zonder extra maatregelen zal het begrotingstekort waarschijnlijk toenemen, vooral door hogere uitgaven voor de vergrijzing en rentebetalingen. Ook de staatsschuld zal blijven stijgen.

Economic forecasts Belgium Fall 2024

Als gevolg hiervan, en zoals Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie voor een economie die werkt voor de mensen, opmerkt: “We moeten al lang bestaande structurele uitdagingen aanpakken, de productiviteit verhogen en ervoor zorgen dat de EU-economie als geheel concurrerend blijft op mondiale schaal. Het is van essentieel belang dat de lidstaten alle hervormingen en investeringen doorvoeren die zijn opgenomen in hun plannen voor herstel en veerkracht, en dat zij de staatsschuld terugdringen in overeenstemming met de nieuwe begrotingsregels.”

Achtergrond

Elk jaar publiceert de Commissie in de lente en herfst uitgebreide economische voorspellingen. Deze omvatten een breed scala aan economische en financiële gegevens voor alle EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten, landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), en andere belangrijke economieën wereldwijd.

De economische najaarsvoorspellingen zijn gebaseerd op technische aannames over wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen, met gegevens tot 31 oktober. Voor andere belangrijke gegevens en beleidsinformatie is rekening gehouden met informatie tot 25 oktober. Tenzij er nieuwe en duidelijke beleidsaankondigingen komen, gaan de voorspellingen ervan uit dat het huidige beleid onveranderd blijft.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 november 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België