Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België

#EuropeStreetArt

In de context van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, en in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 9 juni, inspireren 7 lokale jongerengroepen gerenommeerde Streetart-kunstenaars met Europese thema’s die hen nauw aan het hart liggen.

Gedurende de zes maanden dat België het voorzitterschap bekleedt van de Raad van de Europese Unie, werkt de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België samen met actoren in 7 steden en dorpen in België om fresco’s te creëren die oppervlaktes van 80 tot 160 vierkante meter op zeer zichtbare openbare plaatsen zullen bekleden. Niet alleen verfraaien deze fresco’s straten, pleinen en speelplaatsen, ook worden ze een blijvende herinnering aan een unieke periode in de Belgisch-Europese geschiedenis. Daarnaast zullen ze het debat over verschillende Europese beleidsdomeinen voor de huidige en toekomstige Belgische generaties levendig helpen houden.

In samenwerking met een partner die gespecialiseerd is in de creatie van Streetart organiseerde de Vertegenwoordiging ontmoetingen met jongerengroepen uit de 7 geselecteerde steden en gemeenten, teneinde via interactie de creatie van de verschillende kunstwerken te voeden met jeugdige dynamiek en creativiteit. Telkenmale reflecteerden de lokale jongeren over Europese thema’s die hen aanspreken, zoals groen Europa, fair Europa, democratisch Europa of innovatief Europa. Het doel van de gezamenlijke denkoefening was het creëren van een inspiratiebord dat aan de basis ligt van het creatieve concept, dat werd uitgewerkt door een professionele Streetart-kunstenaar.

Charleroi

Innovatief Europa

Charleroi fresque streetart

De ontmoeting met lokale studenten en jonge professionals vond plaats op 28 februari in Charleroi bij A6K–E6K, een centrum voor opleiding en diverse andere activiteiten van bedrijven en startups dat wordt ondersteund door het Belgische herstel- en veerkrachtplan.

Een tiental jongeren brainstormden een visie over een innovatief Europa bij elkaar na een presentatie over de Europese steun voor onderzoek en innovatie, onder meer via het programma “Horizon Europa” en over verschillende specifieke takken ervan waarin Europa een belangrijke rol speelt, zoals digitale transitie, ruimtevaart en kunstmatige intelligentie. Hun creatieve ideeën vormden de voedingsbodem voor een reuzengrote muurschildering die werd aangebracht op een muur die uitgeeft op de sporen van het treinstation in het centrum van Charleroi. Ideeën over evolutie, beweging, transformatie en verbinding, zowel in de context van de digitale transitie als ruimtevaart, kwamen veelvuldig terug bij de aanwezige jongeren. Tijdens deze inspiratiesessie in aanwezigheid van de kunstenaar, viel op dat er veel overeenkomstige ideeën de stripstijl vermelden om de nauwe band tussen de stad Charleroi en het stripverhaal op te roepen.

Onze hartelijk dank aan het bedrijf gespecialiseerd in het maken van muurschilderingen dat het project ondersteunde, evenals de ontwikkelaars van A6K-E6K, de stad Charleroi en alle andere partners die dit project mogelijk hebben gemaakt.

Beschrijving van het kunstwerk

Het kunstwerk ‘Innovative Europe’ duikt in de vortex van de twaalf sterren van de Europese vlag. Het visualiseert innovatie, evolutie en vooruitgang via de verandering van het wereldbeeld en het archetype van ‘de mens die naar de toekomst kijkt’.

Een monumentale comicbook-illustratie van een dynamische compositie van 3 figuren in een vooruitgaande beweging van links naar rechts. Het kleurpalet vertegenwoordigt de Europese vlag. Deze illustratie is ook ontworpen met behulp van innovatieve hulpmiddelen : AI-output en digitale tekenwerk.

Biografie van de kunstenaar

Sam Billen is een Belgische (audio)visueel kunstenaar, animatiefilmmaker en medeoprichter van het audiovisuele collectief Slammer!. Hij is gastdocent Artistiek Onderzoek op de LUCA School of Arts, waarin in hij in 2017 afstudeerde. Daarnaast bundelt Sam zijn artistieke oog en veelzijdige praktische kunde als master of creations en art director bij Treepack.

Sam is een artiest die al vele prijzen gewonnen heeft in de film en animatie wereld. Hierdoor is hij een expert in het vertellen van verhalen met beelden. Hij kan werken in zeer diverse stijlen waardoor hij een zeer breed doelgroep kan aanspreken met zijn kunstwerken.

La Louvière

Groen Europa

La Louvière StreetArt

Achter deze #EuropeStreetArt-creatie zitten de leerlingen van de zesde klas van de basisschool in Strépy-Bracquegnies, die op 14 maart 2024 samenkwamen met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het kunstenaarscollectief dat verantwoordelijk is voor het project, voor een gezamenlijke brainstormsessie over een duurzaam Europa. 

Na te hebben gehoord wat de EU reeds in gang heeft gezet met zijn Europese Green Deal – met daarbij bijzondere aandacht voor het belang van biodiversiteit, duurzaam voedsel en EU-kwaliteitslabels - werkte de groep van ongeveer 25 leerlingen hun eigen ideeën uit op verschillende grote tekeningen. Deze tekeningen dienden als inspiratiebronnen voor de kunstenaar Zesar Bahamonte, auteur van de schildering op de gevel van de plaatselijke school, die uitgeeft over de hoofdstraat in Strépy.

Beschrijving van de schildering

Het werk toont een jonge vrouw op een fiets, bezig met het vervoeren van sinaasappels (een link met het lokale carnaval). Haar jonge metgezel, gekleed in een t-shirt met de Europese vlag, ondersteunt haar beweging. Het werk past perfect bij de gevel van de school en verbreedt de horizon door middel van illusoire vensters. Door de fiets te gebruiken, een vervoermiddel dat ons in staat stelt vooruit te komen met respect voor de natuur, maakt de kunstenaar ook een knipoog naar sport, een van de favoriete werkthema's van de school.

Biografie van de kunstenaar

Zesar Bahamonte werd geboren in de periferie van de stad Sevilla in Spanje. Op 19-jarige leeftijd begon hij zijn studies aan de kunstacademie van Sevilla en raakte hij betrokken bij sociale en culturele doe-het-zelf-bewegingen. Het was een benadering die hem later als kunstenaar zou definiëren. Na een jaar in Barcelona, waar hij zijn liefde voor het straatschilderen aangewakkerd zag, verhuisde hij naar Montevideo, Uruguay. Daar ontwikkelde hij zich als professioneel muurschilder, nam deel aan verschillende straatkunstfestivals, exposeerde in galerijen en schilderde live in het gezelschap van muzikanten, ook op straat. Zesar is de auteur van verschillende muurschilderingen in België, onder andere in Mons (Bergen), in de Rue du Grand Jour en de Rue du Rossignol.  

Leuven

Sociaal Europa

De jongeren van verschillende leeftijden, achtergrond en studierichtingen die bij dit werk betrokken waren kwamen samen op vrijdag 22 maart 2024 op de campus en brainstormden met de Europese Commissie en leden van het kunstenaarscollectief dat #EuropeStreetArt artistiek begeleidt over welk Europa zij willen zien. Zij kozen voor Sociaal Europa en lieten zich inspireren door de thema’s die de sociale agenda van de Europese Unie bepalen, zoals sociale inclusie, gelijke kansen, eerlijke loon –en arbeidsvoorwaarden en de strijd tegen armoede. Na uiteenzettingen over deze thema’s en met esthetische input van het kunstenaarscollectief, gingen de leerlingen zelf in kleine groepjes aan de slag met potlood, schaar, lijm en stiften om hun ideeën aan de kunstenaar over te brengen. Zo speelden zij een cruciale rol in het ontwerp van de uiteindelijke schildering, die de stem van de jongeren op een creatieve en impactvolle manier weerspiegelt. De inbreng van de jongeren zorgt voor een werk met een toekomstgerichte kijk op Europa, en geeft mee gestalte aan een verhoogd bewustzijn en een sterkere betrokkenheid van de lokale bevolking bij de toekomst van de EU.

Beschrijving van het kunstwerk

Het werk stelt een krachtige synthese voor van de ideeën van de jongeren, met als voornaamste figuratief element handen – in hout en in steen, met een knipoog naar de technische vaardigheden die sommige leerlingen op de campus aanleren – als symbool voor samenwerking, verbinding en kracht om dingen in beweging te zetten, en vooruit te doen gaan, trekken als ze doen aan hetzelfde zeel. De blauwe achtergrond met gele sterren erop refereert aan de Europese vlag, maar wordt naast de sterren ook gesierd door geometrische figuurtjes, die naar de schoolcontext verwijzen. 

Dit indrukwekkende kunstwerk van 180 vierkante meter toont dat mits samen-werking en een inclusieve samenleving we samen dingen in beweging kunnen zetten.

Biografie van de kunstenaar

Marcos Couso Sánchez, geboren in Ordes, Spanje, is een Galicische multidisciplinaire kunstenaar die het pseudoniem Sokram gebruikt. Hij is een "muzikaal ontwerper en zanger van beelden" en wil graag de verschillende kunstvormen die hij beheerst samenvoegen om gevarieerde en originele inhoud te creëren. Hij heeft een zeer alerte blik op de wereld om hem heen en is diep begaan met sociale en politieke kwesties, zoals ook een sociaal Europa.

Woluwe-Saint-Lambert

Wilrijk

Groen Europa

Wilrijk StreetArt

Voor de realisatie van de muurschildering leverden de leerlingen van de zesde klas van de Neerlandschool de inspiratie, tijdens een brainstormsessie in hun eigen klaslokaal op maandag 26 februari. Ze leerden er over de impact van de klimaatverandering op onze Europese leefomgeving en de Europese Green Deal – het pakket aan Europese wetgeving dat de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal wil maken. Aansluitend kregen de jongeren de kans om hun eigen visie op een groen Europa vorm te geven op inspiratieborden waar ze naar hartenlust konden op tekenen, plakken en schrijven. Uit de mindmaps, tekeningen en collages van de leerlingen kwam vooral hun geloof in de maakbaarheid van de wereld rondom – het eigen leefmilieu – naar voren, en ook het belang van een gezonde natuur en planeet voor alle leven op aarde.  De ambitie van de kinderen om zorgzaam om te springen met moeder aarde en onze natuur zal nu voor vele jaren weerklank vinden in de gevelschildering die de turnzaal van de Neerlandschool siert. 

Beschrijving van het kunstwerk

De muurschildering toont een immense wereldbol in het midden, omringd door de vingers van vier kinderen die eraan "werken". Het Europese continent is prominent aanwezig, zonder duidelijk afgebakend te zijn.

De speelse kinderhanden symboliseren de zorg voor onze planeet en de wil om deze op diverse vlakken te verbeteren.

  • De hand met het penseel die de wateren schildert staat voor de zorg voor schone oceanen.
  • De handen die bomen planten staan symbool voor de zorg voor onze biodiversiteit op het gebied van flora.
  • De twee onderste handen vertegenwoordigen het behoud of de creatie van een gezonde fauna op aarde.

De vier handen verwijzen naar kinderen uit de “vier windstreken” en naar de samenwerking die essentieel is om een ecologisch duurzame leefwereld te realiseren.Een subtiel maar duidelijk detail is  een armbandje dat verwijst naar de Europese vlag.

Biografie van de kunstenaar

Artoon, alias Toon Van Ishoven, is een beeldend kunstenaar/ontwerper uit Antwerpen, België. Hij maakt muurschilderingen, schilderijen, grafische en audiovisuele ontwerpen. Hij maakt zowel originele, vrije kunst als werk in opdracht. Hij wisselt graag tussen solowerk en samenwerking met theaterregisseurs, schrijvers, choreografen, collega-kunstenaars enz.

Halle

Habay