Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België

De Conferentie over de toekomst van Europa in België

De Vertegenwoordiging van de Commissie, het Bureau van het Europees Parlement, Europe Direct, verschillende lokale overheden en de Vlaamse Jeugdraad sloegen de handen in elkaar om uit te zoeken wat de Belgen van de EU willen en verwachten.

Het Europa van morgen mee vorm geven: aan de slag in heel België

Om de Belgische bijdrage aan de Conferentie over de toekomst van Europa te voeden, heeft de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België de handen ineengeslagen met verschillende partners om lokaal een reeks burgerdebatten te organiseren, met name vanaf oktober 2021 tot februari 2022.

Belangrijkste partners daarbij waren de Europe Direct-centra in België, plaatselijke overheden die belangstelling hebben voor de Conferentie, het Bureau van het Europees Parlement in België en andere instanties, zoals de Vlaamse Jeugdraad.

Lijst van debatten in België

 1. 19 februari 2022
  Brussel

  Slotevenement

  Platform

 2. 17 februari 2022
  Bergen – Henegouwen

  Klimaatverandering en milieu (beheer van afval)

  Meer weten

  Platform

 3. 9 februari 2022
  Izel – Belgisch Luxemburg

  Digitale transformatie

  Platform

 4. 26 januari 2022
  Luik

   Cultuur en jeugd

   Platform

    

    

  • 25 januari 2022
   Aarschot - Vlaams Brabant

   Europese democratie

   Meer weten

   Platform

    

    

  • 24 januari 2022
   Wilrijk - Antwerpen

   Klimaatverandering en milieu

   Meer weten

   Platform

    

    

  • 20 januari 2022
   Genk - Limburg

   Klimaatverandering en milieu

   Meer weten

   Platform

  • 20 januari 2022
   Sint-Gillis – Brussel

   Onderwijs en jeugd

   Afgesloten

   Platform

    

    

  • 18 januari 2022
   Oostende – Oost-Vlaanderen

   Voedsel en biodiversiteit

   Meer weten

   Platform

    

    

  • 15 december 2021
   Antwerpen (Jeugdraad)
   • Jeugd
   • Migratie
   • Klimaatverandering en milieu

   Meer weten

   Platform

  • 7 december 2021
   Louvain-La-Neuve – Waals Brabant

   Europese democratie

   Platform

    

  • 20 november 2021
   Eupen – Duitstalige gemeenschap

   Sociale rechtvaardigheid, onderwijs en cultuur, Europese democratie

   Meer weten

  • 12 oktober 2021
   Sint-Niklaas – Oost-Vlaanderen

   Klimaatverandering en milieu

   Meer weten

   Platform

    

  Op 19 februari stelden de woordvoerders van elk van de lokale evenementen de aantrekkelijkste ideeën voor tijdens een slotevenement in Brussel, aan een panel van hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Belgische federale overheid, met name:

  • Guy Verhofstadt, medevoorzitter van het bestuur van de Conferentie over de toekomst van Europa en lid van het Europees Parlement
  • Ivo Belet, raadgever van vicevoorzitter van de Europese Commissie en medevoorzitter van de raad van bestuur van de Conferentie over de toekomst van Europa, Dubravka Šuica,
  • Ambassadeur Hendrik Van de Velde, de coördinator van de Conferentie op Belgisch niveau,

  Meer details over het slotevenement en de ideeën die er voorgesteld werden, vindt u hier.

  Alle bijdragen van de verschillende evenementen werden systematisch in het platform ingevoerd, zodat zij kunnen worden ondersteund, becommentarieerd en/of overgenomen door andere Europese burgers die aan de Conferentie deelnemen (zie bovenstaande links onder lijst van debatten in België voor de specifieke bijdrages).

  Over de Conferentie over de Toekomst van Europa

  De Conferentie over de Toekomst van Europa ging officieel van start op 9 mei 2021, en duurt nog tot 9 mei 2022. Zij biedt Europeanen, ook Belgen, een unieke kans om van gedachten te wisselen over de uitdagingen en prioriteiten van de EU. Mits het naleven van de regels vastgelegd in het Handvest van de Conferentie, kunnen alle Europeanen hun stem laten horen via bijdrages op een meertalig digitaal platform, dat de Conferentie ondersteunt. Om het geheel overzichtelijk te maken, worden bijdrages thematisch gerangschikt; naast de 9 vastgelegde thema’s, kunnen burgers ook hun ideeën volledig de vrije loop laten in een categorie met “overige ideeën”.

  Burgers krijgen ook de kans om aan evenementen deel te nemen, of er eventueel zelf te organiseren. Tijdens die evenementen gaan burgers met elkaar in debat over uitdagingen en prioriteiten voor de EU; achteraf kunnen de organisatoren hun beste” ideeën invoeren op het platform.

  Al die bijdrages zullen dienen als input voor een eindverslag, dat samen met de raad van bestuur van de Conferentie wordt uitgewerkt in het voorjaar van 2022. Het is dit eindverslag dat als hefboom zal dienen voor een hervorming van het beleid en de besluitvorming van de EU. Het gezamenlijke voorzitterschap van de Conferentie – de respectievelijke Voorzitters van de Raad, het Europees Parlement en de Commissie – voorziet in het voorjaar van 2022 om terug te koppelen naar alle deelnemers aan de Conferentie, en zal aldus rekenschap afleggen over de resultaten.

  De toekomst in uw handen!

  Neem nu deel