
Van oktober 2021 tot februari 2022 organiseerde de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie samen met verschillende partners twaalf burgerdebatten in het hele land in het kader van de Conferentie over de toekomst van Europa. Uit elk debat kozen de deelnemende burgers drie goede ideeën om de werking van de Europese Unie te verbeteren. Deze ideeën werden vervolgens opgenomen in het platform dat de conferentie ondersteunt, en werden tijdens een slotevenement in het eerste kwartaal van op 19 februari 2022 gepresenteerd aan topafgevaardigden van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Belgische overheid.
Het Europa van morgen mee vorm geven: aan de slag in heel België
Om de Belgische bijdrage aan de Conferentie over de toekomst van Europa te voeden, heeft de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België de handen ineengeslagen met verschillende partners om lokaal een reeks burgerdebatten te organiseren, met name vanaf oktober 2021 tot februari 2022.
Belangrijkste partners daarbij waren de Europe Direct-centra in België, plaatselijke overheden die belangstelling hebben voor de Conferentie, het Bureau van het Europees Parlement in België en andere instanties, zoals de Vlaamse Jeugdraad.
Lijst van debatten in België
- 17 februari 2022Bergen – Henegouwen
- 20 november 2021Eupen – Duitstalige gemeenschap
Sociale rechtvaardigheid, onderwijs en cultuur, Europese democratie
Op 19 februari stelden de woordvoerders van elk van de lokale evenementen de aantrekkelijkste ideeën voor tijdens een slotevenement in Brussel, aan een panel van hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Belgische federale overheid, met name:
- Guy Verhofstadt, medevoorzitter van het bestuur van de Conferentie over de toekomst van Europa en lid van het Europees Parlement
- Ivo Belet, raadgever van vicevoorzitter van de Europese Commissie en medevoorzitter van de raad van bestuur van de Conferentie over de toekomst van Europa, Dubravka Šuica,
- Ambassadeur Hendrik Van de Velde, de coördinator van de Conferentie op Belgisch niveau,
Meer details over het slotevenement en de ideeën die er voorgesteld werden, vindt u hier.
Alle bijdragen van de verschillende evenementen werden systematisch in het platform ingevoerd, zodat zij kunnen worden ondersteund, becommentarieerd en/of overgenomen door andere Europese burgers die aan de Conferentie deelnemen (zie bovenstaande links onder lijst van debatten in België voor de specifieke bijdrages).
Over de Conferentie over de Toekomst van Europa
De Conferentie over de Toekomst van Europa ging officieel van start op 9 mei 2021, en duurt nog tot 9 mei 2022. Zij biedt Europeanen, ook Belgen, een unieke kans om van gedachten te wisselen over de uitdagingen en prioriteiten van de EU. Mits het naleven van de regels vastgelegd in het Handvest van de Conferentie, kunnen alle Europeanen hun stem laten horen via bijdrages op een meertalig digitaal platform, dat de Conferentie ondersteunt. Om het geheel overzichtelijk te maken, worden bijdrages thematisch gerangschikt; naast de 9 vastgelegde thema’s, kunnen burgers ook hun ideeën volledig de vrije loop laten in een categorie met “overige ideeën”.
Burgers krijgen ook de kans om aan evenementen deel te nemen, of er eventueel zelf te organiseren. Tijdens die evenementen gaan burgers met elkaar in debat over uitdagingen en prioriteiten voor de EU; achteraf kunnen de organisatoren hun “beste” ideeën invoeren op het platform.
Al die bijdrages zullen dienen als input voor een eindverslag, dat samen met de raad van bestuur van de Conferentie wordt uitgewerkt in het voorjaar van 2022. Het is dit eindverslag dat als hefboom zal dienen voor een hervorming van het beleid en de besluitvorming van de EU. Het gezamenlijke voorzitterschap van de Conferentie – de respectievelijke Voorzitters van de Raad, het Europees Parlement en de Commissie – voorziet in het voorjaar van 2022 om terug te koppelen naar alle deelnemers aan de Conferentie, en zal aldus rekenschap afleggen over de resultaten.
De toekomst in uw handen!