Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel9 mei 2022Vertegenwoordiging in België

Conferentie over de toekomst van Europa levert 49 concrete en gedetailleerde voorstellen van burgers op

Op 9 mei, Dag van Europa, hebben de voorzitters van het Europees Parlement, de Commissie en de Raad het eindrapport met voorstellen voor de hervorming van de EU ontvangen.

Conference on the Future of Europe, 9 May 2022

De covoorzitters van de raad van bestuur van de conferentie hebben het eindrapport met het resultaat van de conferentie overhandigd aan Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, president Emmanuel Macron, die de Raad van de EU vertegenwoordigde, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tijdens een slotplechtigheid in Straatsburg.

Het rapport bevat 49 voorstellen met concrete doelstellingen en meer dan 320 maatregelen rond negen onderwerpen: klimaatverandering en milieu, gezondheid, een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid en banen, de EU in de wereld, waarden en rechten, de rechtsstaat, veiligheid, de digitale transformatie, de Europese democratie, migratie, onderwijs, cultuur, jeugd en sport. De voorstellen zijn gebaseerd op aanbevelingen van burgers die binnen de Europese en nationale burgerpanels bijeenkwamen en hun ideeën op het meertalige digitale platform hebben ingebracht.

Tijdens de conferentie namen meer dan 720.000 Europese burgers deel aan meer dan 6.600 evenementen in de hele Europese Unie. Hun gezamenlijke werk leverde meer dan 18.800 ideeën op. Al deze ideeën werden vertaald in 49 concrete en gedetailleerde voorstellen tot hervorming.

Volgende stappen

De drie Europese instellingen gaan nu, elk binnen hun eigen bevoegdheden en in overeenstemming met de Verdragen, aan de slag met de voorstellen.

In het najaar van 2022 vindt een evenement plaats om de burgers te informeren over het verdere gevolg dan aan de voorstellen zal gegeven worden.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België