Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel18 juli 2022Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Staatssteun: Commissie keurt regionale steunkaart 2022-2027 voor België goed

De Belgische regionale kaart geeft aan welke Belgische regio's in aanmerking komen voor regionale investeringssteun. Op de kaart zijn ook de maximale steunintensiteiten voor deze regio's vastgesteld.

Aide

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels groen licht gegeven voor de Belgische kaart voor het verlenen van regionale steun van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2027 in het kader van de herziene richtsnoeren voor regionale steun.

 

Met de herziene richtsnoeren voor regionale steun, kunnen lidstaten de minst begunstigde Europese regio's helpen om hun achterstand in te halen en verschillen in economisch welzijn, inkomen en werkloosheid (cohesiedoelstellingen die centraal staan in de EU) te verkleinen. De richtsnoeren bieden de lidstaten ook meer mogelijkheden om regio's te ondersteunen die te maken hebben met transitie- of structurele uitdagingen, zoals ontvolking, zodat zij ten volle kunnen bijdragen tot de groene en de digitale transitie.

Tegelijkertijd blijven de herziene richtsnoeren voor regionale steun nog steeds sterke waarborgen houden om te voorkomen dat lidstaten overheidsgeld gebruiken om banen te verplaatsen van de ene EU-lidstaat naar de andere. Deze verplaatsing moet worden tegengegaan om een eerlijke concurrentie op de interne markt te kunnen garanderen.

 

De Belgische regionale kaart geeft aan welke Belgische regio's in aanmerking komen voor regionale investeringssteun. Op de kaart zijn ook de maximale steunintensiteiten voor deze regio's vastgesteld. De steunintensiteit is het maximale bedrag aan staatssteun dat per begunstigde kan worden toegekend, uitgedrukt als percentage van de in aanmerking komende investeringskosten.

 

Op grond van de herziene richtsnoeren voor regionale steun komen regio's die 25,83 % van de Belgische bevolking vertegenwoordigen, in aanmerking voor regionale investeringssteun:

 

  • De provincie Luxemburg behoort tot de meest achtergestelde regio's in de EU, met een bbp per hoofd van de bevolking van minder dan 75 % van het EU-gemiddelde. Deze regio komt in aanmerking voor steun op grond van artikel 107, lid 3, punt a), VWEU (zogenaamd “a”-gebied), met een maximale steunintensiteit voor grote ondernemingen van 30 %.

 

  • Om verschillen in regionale ontwikkeling aan te pakken, heeft België delen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de provincie Limburg, de provincie Oost-Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderen, de provincie Waals-Brabant, de provincie Henegouwen, de provincie Luik en de provincie Namen aangewezen als zogenaamde niet vooraf vastliggende steungebieden onder c). In deze gebieden liggen de maximale steunintensiteiten voor grote ondernemingen tussen 10 % en 15 %, afhankelijk van het bbp per inwoner en de werkloosheidsgraad.

 

In alle bovengenoemde gebieden kunnen de maximale steunintensiteiten voor initiële investeringen met in aanmerking komende kosten tot 50 miljoen euro voor middelgrote ondernemingen met 10 procentpunt en voor kleine ondernemingen met 20 procent worden verhoogd.

 

Achtergrond

Europa is altijd al gekenmerkt door aanzienlijke regionale verschillen op het gebied van economisch welzijn, inkomen en werkloosheid. Regionale steun moet de economische ontwikkeling van achterstandsgebieden in Europa ondersteunen en tegelijkertijd zorgen voor een gelijk speelveld tussen de lidstaten. 

 

In de richtsnoeren voor regionale steun zet de Commissie uiteen op welke voorwaarden regionale steun als verenigbaar met de interne markt kan worden beschouwd en legt zij de criteria vast om de gebieden te bepalen die voldoen aan de voorwaarden van artikel 107, lid 3, punten a) en c), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (steungebieden onder a respectievelijk c). In de bijlagen bij de richtsnoeren worden de meest achtergestelde regio's genoemd, de zogenaamde “a”-gebieden, zoals de ultraperifere gebieden en regio's met een bbp per inwoner van ten hoogste 75 % van het EU-gemiddelde, en de vooraf bepaalde steungebieden onder c), die voormalige steungebieden onder a) en dunbevolkte gebieden vertegenwoordigen.

 

De lidstaten kunnen de zogenaamde niet vooraf vastliggende steungebieden onder c) aanwijzen tot een vooraf bepaalde maximale dekking onder c) (waarvoor ook cijfers beschikbaar zijn in de bijlagen I en II bij de richtsnoeren) en overeenkomstig bepaalde criteria. De lidstaten moeten hun voorstel voor regionale steunkaarten ter goedkeuring bij de Commissie aanmelden.

 

De niet-vertrouwelijke versie van het vandaag genomen besluit wordt beschikbaar gesteld onder zaaknummer SA.101923 (in het Staatssteunregister) op de website van DG Concurrentie. Een overzicht van de recentste staatssteunbesluiten die op het internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in de elektronische nieuwsbrief Competition Weekly e-News.

 

Meer info

Persbericht

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België