Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
  • Nieuwsartikel
  • 11 november 2024
  • Vertegenwoordiging in België
  • Leestijd: 2 min

NextGenerationEU boost voor Blue Deal-project in Damme: waterhuishouding polder herschikt voor een natuur en landbouw in evenwicht

Dankzij diverse ingrepen op de 700 hectaren-grote Romboutswervepolder in Damme krijgt het water daar een optimale bestemming in het landschap, een zegen voor welzijn, natuur en biodiversiteit in Vlaanderen en Europa. 

Damme nextgeneu

 

Onder de kundige leiding van de Provincie West-Vlaanderen – en in samenwerking met tal van lokale institutionele en andere partners – helpt het Europees plan voor herstel en veerkracht – NextGenerationEU – momenteel de waterhuishouding op de 700 hectaren-grote Romboutswervepolder in Damme te optimaliseren. 

Met een investering van 1,15 miljoen euro draagt de Europese Unie zo bij aan het herstel van een prachtig polderlandschap, waar een rijkdom aan fauna en flora dankzij de verbeterde watervoorzieningen langzaamaan opnieuw zijn weg vindt. Dit tot vreugde van natuurliefhebbers, en in volle verstandhouding met naburige landbouwers. 

Patrick Meire, hoogleraar ecosysteembeheer aan de Universiteit van Antwerpen, betrokken bij het project als deskundige en natuurliefhebber, wijst in een videospot over het project, die vanaf vandaag gepromoot wordt via lokale media (FocusWTV en de lokale pagina’s van HLN.BE in de provincie West-Vlaanderen), op het belang van verantwoordelijk waterbeheer in de strijd tegen klimaatverstoring: “We zien dat het klimaat steeds meer extremen toont. Er zullen periodes komen met zeer veel neerslag, waardoor we water moeten bufferen. Anderzijds, wanneer we droogtes hebben, is het natuurlijk zeer belangrijk dat je het water ophoudt op het moment dat het er is, zodanig dat je reserve hebt tegen dat er een droogte komt. Dit moet dus een voorbeeld kunnen zijn voor een toekomst met een landgebruik waarin we waterbeheer, natuurbehoud en landbouw kunnen combineren op een manier waarbij we verschillende voordelen hebben.”

Het project maakt deel uit van de Vlaamse Blue Deal, die erop gericht is om het voor Vlaanderen kostbare water te beheren op een manier die zowel droogte als overstromingen vermijdt, en die ecosystemen zo goed mogelijk ondersteunt. De EU investeert er via NextGenerationEU 190 miljoen euro in. De Blue Deal is een programma van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) dat meer dan 70 acties en 400 projecten bevat, in de strijd tegen wateroverlast en droogte. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen de weg in van minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik.

Op Europees niveau helpt het project zowel de Europese biodiversiteitsstrategie als de klimaatdoelen onder de Europese Green Deal vooruit. 

Context

Het door België ingediende herstel- en veerkrachtplan zal worden ondersteund met 5,3 miljard euro in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit — de hoeksteen van Next Generation EU — en de nieuwe financiering uit REPowerEU, het Europese plan om energie te bezuinigen en zo efficiënt mogelijk aan te wenden, onze energiebevoorrading te diversifiëren en de overgang naar het gebruik van schone energie te bespoedigen. 51% van het totale budget van het hervormings- en investeringsplan draagt bij tot de klimaattransitie.

Next Generation EU is een tijdelijk herstelinstrument dat de Commissie in staat stelt middelen bijeen te brengen om de onmiddellijke economische en sociale schade ten gevolge van de coronapandemie te helpen herstellen. Next Generation EU zal 750 miljard euro extra verstrekken (806,9 miljard euro in lopende prijzen), waarvan 672,5 miljard euro (732,8 miljard euro in lopende prijzen) via de faciliteit voor herstel en veerkracht in de vorm van leningen en subsidies ter ondersteuning van hervormingen en investeringen van EU-landen.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 november 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België