Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel16 oktober 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 2 min

Europese steun voor duurzame energiewinning bij Janssen Pharmaceutica

Op 16 oktober vond de inhuldiging van de nieuwe geothermische energiecentrale van Janssen Pharmaceutica plaats. Dit project werd medegefinancierd door de EU en vormt een belangrijke mijlpaal voor het nastreven van de Europese milieudoelstellingen.

Janssen Geothermal Project Beerse

 

Vandaagheeft Janssen Pharmaceutica – een dochteronderneming van Johnson & Johnson – een aanzienlijke stap in de richting van meer duurzaamheid gezet. Dat deed de onderneming door middel van een nieuwe geothermische energiecentrale op haar campus in Beerse in gebruik te nemen. De Europese Unie gaf de nodige steun aan dit initiatief, een opsteker voor het nastreven en behalen van Europese, nationale en gewestelijke milieudoelstellingen.

Het geothermische energieproces, dat aan de basis van dit project ligt, is relatief eenvoudig. De energiecentrale van Janssen haalt namelijk warm water uit een diepe grondwaterlaag, zo’n 2,4 kilometer onder het aardoppervlak, waar de temperatuur ongeveer 85C bedraagt. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de gebouwen en productieprocessen van de campus via een verwarmingsnetwerk te voorzien van energie. Het gekoelde water wordt nadien teruggevoerd naar het ondergrondse reservoir, waar het op natuurlijke wijze opnieuw kan opwarmen. Daardoor ontstaat er een duurzame en hernieuwbare energiecyclus.

Dit technologisch geavanceerde initiatief benut niet alleen de natuurlijke warmte van de aarde, maar vermindert ook de CO2-uitstoot van Janssen Pharmaceutica in België met 30% en levert zo een belangrijke bijdrage tot het behoud van het milieu.

Bij de inhuldiging van het project zei Sławomir Tokarski, Directeur van het Directoraat-Generaal Regionaal en Stedelijk Beleid van de Europese Commissie: "De geothermische centrale van Janssen – ondersteund met een EU-bijdrage van 1,5 miljoen euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) – is een goede illustratie vormt van de Green Deal in de praktijk. Het project werd ontwikkeld op basis van een territoriale benadering, en werd gedragen door de Kempengemeenschap. Het is precies daarrond dat cohesiebeleid draait: de toegevoegde waarde van de EU overbrengen naar het lokale niveau. Tot slot is dit project een prachtig voorbeeld van gedeeld beheer, een vooraanstaand principe van het cohesiebeleid van de EU. De privésector, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie financieren samen een project dat de energietransitie van ons continent zal versnellen."

De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen vastgelegd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen, en zo tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Bovendien beoogt de Europese Green Deal de creatie van jobs en innovatie, de EU als leider in klimaatvriendelijke industrieën, schone technologieën en groene financiering. De geothermische centrale van Janssen, medegefinancierd door de EU, is een tastbaar voorbeeld van hoe deze doelen in de praktijk kunnen worden nagestreefd.

Zoals reeds vermeld heeft het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) financiële steun verleend aan dit project, een nieuw bewijs van de vastberaden inzet van de EU ten behoeve van haar regio's.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België