Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel27 juli 2022Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Erasmus+: 44 ‘Europese universiteiten’, waaronder enkele Belgische hogeronderwijsinstellingen, werken interdisciplinair samen over de landsgrenzen heen

Deze allianties werken samen op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie in het belang van studenten, leerkrachten en de samenleving in het algemeen. KU Leuven, UAntwerpen, ULB en VUB zijn de Belgische universiteiten die meedoen.

European Universities visual

Vandaag heeft de Commissie de resultaten van de oproep van 2022 voor het initiatief “Europese universiteiten” bekendgemaakt: met een recordbegroting van 272 miljoen euro van Erasmus+ zullen 16 bestaande Europese universiteiten steun blijven ontvangen en kunnen vier nieuwe allianties hun samenwerking starten.

Bestaande allianties waarbij Belgische universiteiten betrokken zijn:

  • CIVIS2 – CIVIS - a European Civic University, waarvan de ULB lid is;
  • EUTOPIA European University – European Universities Transforming to an Open Inclusive Academy, waarvan de VUB lid is;
  • UNA. Universitas – Una Europa waarvan de KUL lidis;
  • YUFE 2030 – Young Universities for the Future of Europe Alliance, dont UAntwerpen lid is.

De oproep tot het indienen van voorstellen steunde ook de oprichting van vier nieuwe ‘Europese universiteiten’, waarbij diverse hogescholen werden samengebracht rond gemeenschappelijke strategische visies. In deze categorie is er één Belgische hogeschool geselecteerd als ‘Europese universiteit’ UNIGreen – The Green European University waarvan de Haute École de la Ville de Liège lid is.

Samen met de 24 allianties die in 2020 waren geselecteerd, omvatten de in totaal 44 ‘Europese universiteiten’ nu 340 hogeronderwijsinstellingen. De instellingen zijn gespreid over hoofdsteden en afgelegen regio's in 31 landen waaronder alle EU-lidstaten en IJsland, Noorwegen, Servië en Turkije. Nieuw in de oproep voor Erasmus+ 2022 is dat de allianties nu geassocieerde partners uit landen van het Bolognaproces kunnen accepteren, het gaat om Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Door partnerschappen te sluiten met ongeveer 1300 geassocieerde partners, variërend van ngo's, bedrijven, steden en lokale of regionale overheden, kunnen de ‘Europese universiteiten’ de kwaliteit en de verspreiding van het hoger onderwijs sterk vergroten.

In het najaar van 2022 lanceert de Commissie een nieuwe oproep voor het indienen van voorstellen in het kader van Erasmus+, met als doel om financiering voor bestaande allianties aan te bieden en om nieuwe allianties op te richten.

Meer info

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in België