Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel23 februari 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Digitaal Europa: Commissie zet alles in het werk voor performanter en sneller internet tegen 2030

“Gigabitconnectiviteit”, het nieuwe buzzwoord in digitaal Europa, zal niet enkel tot snellere en performantere internetverbindingen leiden voor EU-burgers en bedrijven, maar ook tot meer werkgelegenheid en innovatie.

Broadband

De maatregelen, die kaderen in Europa’s digitale decennium, zbestaan uit het volgende:

  • Een voorstel voor een verordening gigabitinfrastructuur, met daarin nieuwe regels voor snellere, goedkopere en doeltreffendere uitrol van gigabitnetwerken in de hele EU.
  • Een ontwerpaanbeveling gigabit, met richtsnoeren voor nationale regelgevende instanties over de voorwaarden voor toegang tot telecommunicatienetwerken van exploitanten met een grote marktmacht, om de uitrol van gigabitnetwerken te bespoedigen.
  • Een verkennende raadpleging over de toekomst van de connectiviteitssector en –infrastructuur.

Voorstel verordening

Er is dringend behoefte aan meer bandbreedte en grotere snelheden voor slimmere, flexibelere en innovatievere diensten voor burgers, bedrijven en belangrijke publieke sectoren die geavanceerde digitale technologieën ontwikkelen en gebruiken (zoals cloud, artificiële intelligentie, dataruimten, virtual reality en metaverse). In dit verband komt de verordening gigabitinfrastructuur tegemoet aan de groeiende vraag naar snellere, betrouwbaardere en gegevensintensieve connectiviteit.

Met de verordening gigabitinfrastructuur moet het probleem van de trage en dure aanleg van de onderliggende fysieke infrastructuur voor geavanceerde gigabitnetwerken worden aangepakt. Het doel is de kosten en administratieve rompslomp te verminderen om gigabitnetwerken uit te rollen en de vergunningsprocedures te vereenvoudigen en te digitaliseren. De nieuwe verordening zorgt ook voor een betere coördinatie van civieltechnische werken tussen netwerkexploitanten voor de uitrol van de onderliggende fysieke infrastructuur, wat flink wat kosten kan besparen. Bovendien worden alle nieuwe of grotendeels gerenoveerde gebouwen (behalve in gerechtvaardigde gevallen) uitgerust met glasvezel, zodat burgers gebruik kunnen maken van de snelste connectiviteitsdiensten.

Als het voorstel van de Commissie door Parlement en Raad is goedgekeurd, zullen de nieuwe regels voor alle lidstaten gelden.

Aanbeveling gigabit

De ontwerpaanbeveling wil ervoor zorgen dat alle exploitanten toegang kunnen hebben tot bestaande netwerkinfrastructuur. Zo kan worden gezorgd voor een adequaat regelgevingskader, een spoedige beëindiging van oude technologieën (d.w.z. binnen 2 tot 3 jaar), een snelle uitrol van gigabitnetwerken en duurzame concurrentie. De maatregelen zorgen er ook voor dat consumenten kunnen profiteren van de voordelen van een interne markt voor elektronische communicatie in Europa: betere diensten via netwerken van hoge kwaliteit tegen betaalbare prijzen.

Na advies van het Orgaan van Europese regulerende instanties, formuleert de Commissie haar definitieve aanbeveling, die twee vorige, uit 2010 en 2013, vervangt.

Raadpleging toekomst telecomsector

Het doel van deze raadpleging is standpunten te verzamelen over het veranderende technologische en marktlandschap en over de manier waarop deze veranderingen van invloed kunnen zijn op de elektronische communicatiesector.

Als onderdeel van een open dialoog met belanghebbenden, wil de Europese Commissie de infrastructuur die Europa nodig heeft om de komende jaren voorop te blijven lopen op het gebied van transformatieve (digitale) technologische ontwikkelingen in kaart brengen. Daarnaast wil ze ook graag weten hoe voor de benodigde investeringen kan worden gezorgd om de infrastructuur tijdig in de hele Unie uit te rollen, met het oog op een eerlijke bijdrage van alle spelers die van de digitale transformatie profiteren. De Commissie maakt zich daarbij hard om een neutraal en open internet te beschermen. Deelnemen aan deze raadpleging kan nog tot en met 19 mei 2023. Achteraf zal de Commissie verslag uitbrengen over de resultaten, die de basis voor nieuwe beleidsmaatregelen zullen vormen.

Achtergrond

De ambitie van het digitale decennium is dat alle Europese huishoudens uiterlijk in 2030 door een gigabitnetwerk gedekt worden, en alle bevolkte gebieden netwerken met ten minste 5G kunnen gebruiken.

Verbeterde connectiviteit zorgt voor aanzienlijke sociaaleconomische voordelen en stimuleert werkgelegenheid, groei en ontwikkeling van innovatieve producten, diensten en toepassingen voor burgers en bedrijven in de hele EU. Zo betalen zij geen kosten meer voor roaming in de EU en kunnen zij genieten van gratis hotspots via WiFi4EU.

De EU biedt financiering, ontwikkelt regelgeving en technische richtsnoeren en brengt deskundigen samen om overheden en bedrijven te ondersteunen in hun inspanningen om de performantie, de reikwijdte en de snelheid van netwerken te verbeteren.

Meer informatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België