Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel16 juni 2023Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 1 min

Global Gateway: Nieuwe kansen voor de Europese Unie, Latijns-Amerika en de Caraïben

Van 12 tot 15 juni 2023 reisde Voorzitter von der Leyen naar Brazilië, Argentinië, Chili en Mexico. Op de agenda: de strijd tegen klimaatverandering, de gezamenlijke steun voor sociale rechtvaardigheid en economische groei.

Global Gateway

Naar aanleiding van het nieuwe programma voor de betrekkingen tussen de EU en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, bracht de voorzitter van de Europese Commissie een bezoek aan Latijns-Amerika, met als doel de betrekkingen met de belangrijkste partners in de regio te versterken.

Tijdens deze reis deed de voorzitter verschillende mededelingen over projecten in het kader van de European Global Gateway-strategie.

Ter herinnering - de Global Gateway-strategie staat synoniem voor duurzame en betrouwbare verbindingen die mens en planeet dienen. Met deze strategie biedt de EU haar partners een antwoord op de dringende noodzaak om duurzame en hoogwaardige digitale, klimaat-, energie- en vervoersinfrastructuren te ontwikkelen en gezondheids-, onderwijs- en onderzoekssystemen in de wereld te versterken, rekening houdend met wederzijdse behoeften en belangen.

Wat te onthouden van deze reis, in een notendop:

  • Klimaat: we investeren massaal in hernieuwbare energiebronnen en strijden tegen ontbossing in het Amazonewoud. Samen kunnen we een positieve impact hebben op onze planet.
  • Grondstoffen: we maken nieuwe afspraken en sluiten samenwerkingen af die banen helpen creëren en de grondstoffenindustrie stimuleren, zowel in de EU als in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.
  • Groene en digitale transities: samenwerking tussen bedrijven uit beide regio's is essentieel. Door samen te werken, stimuleren we duurzame innovatie, economische groei en sociale rechtvaardigheid aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Deze bezoeken vinden ook plaats in het kader van de top tussen de Europese Unie en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (EU-CELAC-top) die op 17 en 18 juli in Brussel plaatsvindt.

 

Meer informatie

Brazilië: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_23_3210

Argentinië: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_23_3256

Chili: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_23_3287

Mexico: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3321

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in België