De Commissie heeft een pakket maatregelen goedgekeurd voor het duurzame gebruik van essentiële natuurlijke hulpbronnen, om zo de veerkracht van de Europese landbouw- en voedingssector te versterken. Het pakket omvat nieuwe bodemwetgeving, die de EU zal helpen om tegen 2050 gezonde bodems te hebben; een verordening over planten die zijn geproduceerd met genoomtechnieken en maatregelen om voedsel- en textielverspilling tegen te gaan. De goedkeuring vormt een aanvulling op eerdere voorstellen in het kader van de pijler 'natuurlijke hulpbronnen' van de Europese Green Deal.
Nieuwe genomische technieken (NGT): een groot potentieel om te benutten
NGT's zijn innovatieve instrumenten die de duurzaamheid en veerkracht van ons voedselsysteem helpen vergroten, en plantenrassen ontwikkelen die bestand zijn tegen klimaatveranderin en plagen. Omdat dergelijke gewassen minder pesticiden en kunstmest nodig hebben om te groeien, zal dit de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met bodemverontreiniging aanzienlijk verminderen. Over het algemeen nauwkeuriger en sneller dan traditionele methoden, kunnen deze NGT's plantenpopulaties opleveren die identiek zijn aan die verkregen met traditionele technieken zoals kruising en zaadselectie.
Op de lange termijn zullen deze nieuwe maatregelen iedereen economische, sociale, gezondheids- en milieuvoordelen opleveren. Bovendien zullen ze de veerkracht van natuurlijke ecosystemen in de hele EU versterken om de aanpassing aan de klimaatverandering te vergemakkelijken en een hoge productiecapaciteit te behouden om duurzame voedsel- en materiële zekerheid voor iedereen te waarborgen.
Minder voedselverspilling en textielafval
De strijd tegen voedselverspilling is gunstig op drie niveau:. Het voorkomt verspilling van voedsel dat bestemd is voor menselijke consumptie en draagt zo bij aan de voedselzekerheid. Het helpt bedrijven en consumenten geld te besparen en vermindert de impact van voedselproductie en -consumptie op het milieu.
Om de vooruitgang van de EU te versnellen, stelt de Commissie voor dat de lidstaten tegen 2030 de voedselverspilling met 10% verminderen op verwerkings- en productieniveau en met 30% (per hoofd van de bevolking) bij de detailhandel en consumenten (restaurants, foodservices en huishoudens).
Meer informatie
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 5 juli 2023
- Auteur
- Vertegenwoordiging in België