Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in België
Nieuwsartikel8 april 2024Vertegenwoordiging in BelgiëLeestijd: 3 min

Muurschildering over "Innovatief Europa" ingehuldigd: Europese sterren stralen in Charleroi

De inhuldiging van een muurschildering gebaseerd op het thema "Innovatief Europa" vond plaats op 8 april 2024 op de A6K-E6K site, in aanwezigheid van de commissaris voor Economie, Paolo Gentiloni, en de staatssecretaris voor Relance, Thomas Dermine.

Charleroi fresque streetart

 

De Belgische kunstenaar Sam Billen ontwierp het kunstwerk na een brainstormsessie over innovatie in Europa met lokale jongeren. De realisatie ervan kwam tot stand met financiering van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België en bijkomende steun vanuit A6K-E6K. Het is de eerste van zeven muurschilderingen die tijdens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU in de eerste helft van 2024 worden gemaakt in verschillende Belgische steden en gemeenten.

De inhuldiging kadert in een bezoek waarbij de resultaten van de Europese en de Belgische herstel- en veerkrachtplannen in de regio Charleroi in de verf worden gezet, op initiatief van Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen.

Dermine Gentiloni ribbon

Creatieve samenwerking tussen een Belgische kunstenaar en jonge Carolo’s

Het fresco is het resultaat van een ontmoeting en samenwerking tussen een groep jongeren uit Charleroi en een partner die gespecialiseerd is in street art. Eind februari kwamen jonge professionals en studenten uit Charleroi bijeen in A6K-E6K, een opleidingscentrum en thuisbasis voor activiteiten, bedrijven en start-ups die ondersteund worden door het Belgische herstel- en veerkrachtplan. Na een presentatie over Europese steun voor onderzoek en innovatie (onder meer via Horizon Europe en over verschillende specifieke gebieden waarin Europa een belangrijke rol speelt, zoals de digitale transitie, ruimtevaart en artificiële intelligentie), kregen de jongeren de kans om hun eigen visie op een innovatief Europa te ontwikkelen. Ideeën over evolutie, beweging, transformatie en verbinding, zowel de context van digitale transitie als ruimtevaart, kwamen veelvuldig terug bij de aanwezige jongeren. Tijdens deze brainstorm in aanwezigheid van de artiest kwam één idee steeds weer naar voren, namelijk een schildering in stripstijl, gezien de nauwe band tussen Charleroi en strips. En het was de Belgische kunstenaar Sam Billen die, geïnspireerd door deze uitwisselingen, het prachtige fresco ontwierp.

Het fresco: een kunstwerk dat innovatie ademt

Het fresco heeft een oppervlakte van 72 m2. Sam Billen deed er vijf dagen over om het te realiseren (van 1 tot 5 april). Het kunstwerk ‘Innovative Europe’ duikt in de vortex van de twaalf sterren van de Europese vlag. Het beeldt innovatie, evolutie en vooruitgang via de verandering van het wereldbeeld uit en zoomt in op het archetype van ‘de mens die naar de toekomst kijkt’. Net als een stripverhaal toont deze dynamische compositie 3 figuren in een vooruitgaande beweging van links naar rechts. Het kleurenpalet vertegenwoordigt de Europese vlag. Het kunstwerk gaat over innovatie en werd ook gemaakt met behulp van innovatieve hulpmiddelen zoals artificiële intelligentie en digitaal tekenwerk.

Achtergrond

Gedurende de zes maanden dat België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, werkt de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België samen met actoren in 7 steden en dorpen in België – Charleroi, La Louvière, Leuven, Woluwe-Saint-Lambert, Wilrijk, Halle, Habay – om fresco’s te creëren met oppervlaktes van 72 tot 320 vierkante meter, op zeer zichtbare, openbare plaatsen. De doelstellingen zijn het verfraaien van straten, pleinen en speelplaatsen, het symboliseren van een unieke periode in de Belgisch-Europese geschiedenis en het aanwakkeren van het debat over verschillende Europese beleidsdomeinen voor de huidige en toekomstige generaties Belgen. Het proces is elke keer hetzelfde: een professionele Street Art-kunstenaar ontwerpt een origineel werk over een Europees thema. Zijn inspiratie haalt hij uit de samenwerking en uitwisseling met een groep lokale jongeren. In Vlaanderen komen zo nog Wilrijk (Antwerpen) en Halle aan bod, met schilderingen over het thema “Groen Europa”, en Leuven, met als thema “Sociaal Europa”. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kleuren we een gevel in Sint-Lambrechts-Woluwe, met als thema “Democratisch Europa”. En in Wallonië geven we behalve aan Charleroi, ook meer kleur aan La Louvière en Habay, waar het thema “Groen Europa” de inspiratie voor de artiest vormt.

Meer info 

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 april 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in België